Kultúra

Polanski bíróság elé áll

Az Oscar-díjas rendezőt az Egyesült Államokban vádolják liliomtiprással. Krakkóban áll bíróság elé, amely dönt kiadatásáról.

A krakkói ügyészség korábban jelezte, az amerikaiak kiadatási kérelmének nem állhatja útját, hogy a 81 éves filmrendező lengyel állampolgársággal is bír. Az új filmjét Lengyelországban forgató Roman Polanski már többször járt az ügyészségen az amerikai kiadatási kérelem ügyében, de most először idézték bíróság elé. Ügyvédje kérni fogja a nyilvánosság kizárását a meghallgatásról.

Azt nem tudni, hogy a bíróság az első tárgyalási napon dönt-e, de ha helyt is ad az amerikai kérelemnek, a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben. A világhírű rendező korábban azt mondta, bízik a lengyel igazságszolgáltatásban, nem számít arra, hogy átadják az Egyesült Államoknak. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, elévülésre hivatkozva.

Tavaly egy kaliforniai bíróság elutasította, hogy egy új meghallgatással lezárják Roman Polanski 38 évvel ezelőtti liliomtiprási ügyét. A rendező ügyvédei december közepén kérték a meghallgatást, azt akarták bizonyítani, hogy az amerikai hatóságok „hibás” kiadatási kérelmet küldtek lengyel kollégáiknak. A Polanski-ügy sorozatos eljárási hibáira is rá akartak mutatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik