Kultúra

Mozik nélküli országban rendeznek filmfesztivált

Több mint 60 alkotást mutatnak be a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammamban kezdődött filmfesztiválon. Az országban nincsenek mozik, mégis immár a második fesztivált rendezik.

A vahhábita királyságban az iszlám szigorúbb változatát gyakorolják, amely tiltja a mozit és az alkohol fogyasztását, Ahmed al-Mullának, a fesztivál igazgatójának azonban hét év alatt immár második alkalommal sikerült megszerveznie a fesztivált, arra hivatkozva, hogy a filmek az “élet szeretetét” dicsőítik.

Míg egyesek amiatt bírálják a filmművészetet, hogy “tönkreteheti a lelkeket”, Abdalláh al-Ejaf szaúdi rendező szerint a fesztivál hozzájárul a királyságról alkotott kedvező kép kialakításához. “Úgy vélem, szép kultúránk van, amelyet feltárhatunk a világ előtt” – hangsúlyozta a rendező, aki egyben a zsűri elnöke is.

Az öt napig tartó fesztiválon vetített dokumentumfilmek egyike a Fejszál al-Otaibi rendezte Nagy esküvő, amelyet egy Comore-szigeteki kéthetes lakodalomról forgattak.

A résztvevők többsége 25 évesnél fiatalabb. A fesztivál keretében forgatókönyvírói, zenei és rendezői műhelyek is működnek, a térség filmes szakemberei pedig előadásokat tartanak.

Mozik nélkül nehéz filmeket vetíteni nyilvánosan Szaúd-Arábiában, de sok alkotás a YouTube videomegosztó portálon terjed – mondta az igazgató. Magánvetítéseket is szervezhetnek. Az igazgató elmondta, hogy az idei fesztivált egy önkéntesekből álló civil szervezet, a Társaság a Kultúráért és a Művészetért szervezte, szponzorok és partnerek támogatták. A vetítéseket a szervezet székházában tartják.

A fesztiválon 34 forgatókönyv is versenyben van az Arany Pálmáért. A nyerteseket 180 ezer riállal (13 millió forinttal) támogatják filmjük megvalósításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik