Kultúra

„A kellő pillanatban érkezett”

Bob Marley 70 éves lenne. Bodnár Tiborral, a Ladánybene 27 zenekarvezetőjével beszélgettünk.

Miért pont Marley lett a reggae istenkirálya? Mit tudott, amit más nem? Mit adtak nekünk a Marley-slágerek? Ezekről kérdeztük a legismertebb magyar reggae-zenekar vezetőjét, TB Homelock-ot, azaz Bodnár Tibort a Ladánybene 27-ből.

Rengeteg sikeres és ismert reggae-előadó volt Jamaicán. Miért pont Bob Marley lett az idol?

Bob Marley sikeréhez, ahogy mondani szokták, nagyon összeálltak a csillagok. Kiugró tehetségű és érzékenységű énekes, zenész és szerző volt, aki a kellő pillanatban érkezett, hogy a Jamaicán éledező zenei megújulás egyik fő alakja legyen. A 60-as években elfáradó tánczenék helyére progresszívebb zenék, magvasabb gondolatok érkeztek. Zenei értelemben a The Wailers zenekarral tették le a mai roots reggae alapjait, szövegeiben pedig megjelentek vallási, azaz rastafari gondolatok, megjelent egy sor társadalmi problémákat érintő téma, és a harmóniát a bensőnkben kereső spirituális vonal is. Ezek a gondolatok, hamar eljutottak a világ más területein élő beat nemzedékhez, akik az egzotikus karibi sound miatt az új hullám első jelentkezésének vélték Marley zenéjét. A sikerhez kellett egy profi producer (Chris Blackwell), aki a legjobb pillanatban emelte ki Marley-t a jamaicai zenei bizniszből és tette őt a világ színpadaira.


Mit köszönhetünk neki?

A roots reggae hangzását, sehol máshol nem hallható basszus sound-ot, az egyedi reggae-lüktetést, amit saját maga „positive vibration”-ként említ, míg mások „the rhythm of life”-ként (az élet ritmusaként). Marley-nek köszönhetünk néhány alapslágert, amit a bolygón mindenki ismer, még az eszkimók is. Ilyen a Three Little Birds, a One Love, a Could You Be Loved, vagy a No Woman, No Cry. Marley nélkül talán nem lenne téma a marihuana legalizálása. Marley hirdette és szórta szét a világban a rastafarianizmus létezését és annak alapgondolatait. Bölcs ember volt és a ma oly divatos természetes életmód, belső béke, szeretet- és tiszteletalapú életszemlélet egyik elsőszámú hirdetetője. És Marley-nek köszönhetjük – divatszinten – a rasta-frizurát (avagy dreadlock-ot) is.

Mindenkinek van egy „az unokatesómtól kaptam egy jugoszláv bakelitet”-típusú sztorija arról, hogy ismert meg egy előadót. Te hogy találkoztál Bob bácsival?

Igen, nekem is van Jugoton Marley-lemezem és volt BASF-kazettám is. A legelső találkozás egy a rádióból felvett, a legismertebb slágereit tartalmazó kazetta volt, amiről a Stir It Up című slágert meg is próbáltuk eljátszani. Ez még nem volt akkora érintés, mint amikor az akkori 3-ik műsor (Ma MR3, korábban Bartók Rádió) Lemezbörze helyett című műsorában Göczey Zsuzsa szerkesztő (áldassék a neve!) leadta a Babylon By Bus című koncertalbumot. Ennek a lemeznek a legelső pillanatától agyoncsapott az a hihetetlen energia, nyugalom, ami egy (két) hatalmas Marley-koncerten csak valaha érezhető volt. Ma is ráz a hideg, ha meghallgatom.

A Ladánybene 27 is készül a Marley-születésnapra?

Mi nagyon régóta igyekszünk a jelenben tartani Marley zenéjét és gondolatait. 1996-ban készítettünk egy emlékalbumot és azóta tartunk kifejezetten csak Marley-dalokból álló koncerteket is. Régebben a Sziget külön kért tőlünk egy Marley-bulit is az LB27-koncert mellett. Hagyományként minden év februárjában összejövünk az A38 hajón néhány zenész baráttal és jókora bulit, ünneplést tartunk az Öreg tiszteletére. Így lesz ez most is, február 14-én.

Tudsz választani 1 (azaz egy) kedvenc Marley-dalt? Melyiket játsszuk le villám-kívánságműsorunkban a drága olvasóknak?

Nem könnyű egyet választani, én állítom össze a Marley 70-buli tracklistáját, 25-öt se könnyű… Ezért most az aktuális kedvencemet, a Burnin And Lootin’-t ajánlom a nyers erő jegyében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik