Kultúra

Lecserélték a Sony filmstúdió botrányos vezérét

Amy Pascal (sony, amy pascal,)
Amy Pascal (sony, amy pascal,)

Amy Pascaltól a hackerbotrány során kínos levelek kerültek ki Angelina Jolie-ról és Obamáról, de állítólag nem ezért kellett mennie, és puha landolásként még egy produkciós céget is vezethet.

Az interjú című botrányfilmet gyártó Sony Pictures Entertainment (SPE) filmgyártásért felelős társelnöke kínos helyzetbe került, amikor feltételezett észak-koreai hackerek november végén, nem sokkal a Kim Dzsong Un diktátor elleni merényletről szóló komédia bemutatása előtt feltörték a filmstúdió számítógépes rendszerét és a szakmai dokumentumok mellett nyilvánossá tették a társelnök magánlevelezését is.

Elkényeztetett kölyök

Ebben sértő megjegyzések szerepeltek olyan nagyságokról, mint Angelina Jolie vagy Barack Obama. Az egyik levélben Scott Rudin producer “minimális tehetséggel rendelkező, elkényeztetett kölyöknek” nevezte Angelina Jolie-t a Kleopátra című film forgatásakor támasztott igényei miatt.

Amy Pascal pedig Obamára és filmes ízlésére tett rasszista ízű megjegyzéseket, amelyekben arra utalt, hogy csak azok a filmek jönnek be az elnöknek, amelyekben fekete főszereplők vannak.

A Sony Corp. szórakoztatóipari leányvállalatának (SPE) elnök-vezérigazgatója, Michael Lynton azonban tagadta, hogy az egyik legbefolyásosabb hollywoodi üzletasszonynak számító Pascal leváltásának köze lenne a levelekhez.

Csütörtökön arról beszélt, hogy nem újítják meg a filmgyártásért felelős 56 éves társelnök márciusban lejáró szerződését, viszont májustól ő vezet egy, a vállalatcsoporton belül újonnan létrehozandó produkciós céget, amely mozis, tévés és színházi termékeket állít elő.

Marad a cégnél

Menesztéséhez a stúdiófőnök igyekszik jó képet vágni, saját közleményében azt hangoztatva, hogy majdnem teljes eddigi szakmai pályafutását a Sony Pictures filmstúdiónak szentelte, és “lelkesen” fog bele egy “új fejezetbe” egy olyan társaságnál, amelyet a sajátjának tekint, annál is inkább, mert “mindig is” producer akart lenni. A Pascal számára létrehozandó produkciós céget teljesen egészében a Sony finanszírozza, termékeit pedig kizárólagos joggal forgalmazza.

Bár Pascal kilencéves irányítása alatt a Sony-filmstúdió 46 milliárd dollár összbevételre tett szert mozifilmjeinek forgalmazásából és 315 Oscar-nevezést gyűjtött be, megfigyelők szerint a japán tulajdonban lévő konglomerátum vezetői nem igazán voltak elégedettek a stúdió üzleti eredményeivel, és kissé avíttnak tartották Pascal vezetési módszereit is, ezért menesztésének lehetősége Az interjú botrányától függetlenül is a levegőben lógott már.

Azt még nem tudni, hogy ki lesz a filmstúdió új vezetője, a filmgyártás irányítását átmenetileg Michael Lynton elnök-vezérigazgató veszi kézbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik