Israel Yinon (Israel Yinon karmester)
Kultúra

Koncert közben halt meg a karmester

A nézők szeme láttára esett össze az 59 éves férfi, hiába kapott azonnal orvosi segítséget, nem tudták megmenteni az életét

Koncert közben elhunyt Israel Yinon izraeli karmester a svájci Luzernben csütörtök este. Az 59 éves férfi a nézők szeme láttára esett össze és az azonnali orvosi segítség ellenére meghalt a luzerni Kulturális és Kongresszusi Központban – közölte Marc Reinhardt, a koncertet szervező Luzerni Zenei Főiskola kommunikációs vezetője.

Yinon Richard Strauss Alpesi szimfóniáját dirigálta épp, amikor összecsuklott. A koncertet megszakították, a közönség és a Közép-Svájci Ifjú Filharmonikusok zenészei elhagyták a termet. Yinon azonnal orvosi segítséget kapott, mentővel kórházba vitték, késő éjszaka azonban halottnak nyilvánították.

A koncertet a főiskola vasárnap nyílt Szenenwechsel (Színváltozás) című fesztiválja keretében tartották, a tervek szerint pénteken Schwyzben ismételték volna meg.

Israel Yinon különböző európai zenekarokat dirigált, többek közt a berlini Konzerthausorchestert és közreműködésével számos rádió- és CD-felvétel is készült. Yinon elsősorban elfeledett művek újrafelfedezésével, illetve ismeretlen zeneszerzők operáinak bemutatásával vált ismertté. A Közép-Svájci Ifjú Filharmonikusokkal harmadszor állt színpadon.

Fotó: bursonaudio.com

 

Ajánlott videó