Kultúra

Kitálalt a besúgó, aki jelentett Cseh Tamásról és Csurkáról

Szokolay Zoltán (szokolay zoltán, ügynök, )
Szokolay Zoltán (szokolay zoltán, ügynök, )

Szokolay Zoltán költő éveken át jelentett a magyar irodalmi élet szereplőiről. Most egy interjúban elmeséli, hogyan verték és zsarolták meg, de rosszindulatú lejáratásra csak egyszer használta fel kapcsolatait – derül ki az Irodalmi Jelen interjújából.

Az 1994-es ügynöktörvény életbe lépését követően nem sokkal később derült ki róla, hogy a fennmaradt dokumentumok szerint még 1984-ben beszervezték Havasi Zoltán fedőnéven a progresszív irodalmárok megfigyelésére. A Wikipédia szerint Szokolay Zoltán jelentett és az irodalmi életben ismert személyek között volt – többek között -: Csengey Dénes, Baka István,[15] Fekete Gyula, Fodor András, Kunszabó Ferenc, Cseh Tamás, Bertha Zoltán, Csoóri Sándor, Páskándi Géza és Csurka István, s száznál több író, újságíró, filozófus, esztéta, műkritikus és más értelmiségi gondolkodó.

Az orgazmusaikat is figyelték

Az Irodalmi Jelen című lapnak adott interjúból kiderült, hogy több Szekszárdon hálózták be, de ekkor már több éve az állambiztonság látókörében volt. Az egyik róla jelentő besúgó szomszéd albérlőként még az akkori partnere „orgazmusainak gyakoriságát és hanghatásait beleszője fogalmazványába.” –mondta.

 
Fotó: Wikipédia 

Eleinte úgy szedtek ki belőle információkat, hogy maga sem tudott róla, csak tudósításokat kértek a Szabad Európa Rádiónak és nyugati magyar nyelvű újságoknak, amelyért fizetséget is kapott. Az igazi beszervezése azonban akkor történt, amikor későn eszmélt, hogy lejárt az útlevele, és Görögországba akart utazni. A segítségért fejébe aztán aláírt az állambiztonsági szervezetnek.

Később aztán amikor vált a feleségétől a kislánya elhelyezése ügyében helyeztek rá nyomást, és pont a tartótisztje zsarolta azzal, hogy azt terjesztette közismert alkoholistaként nem alkalmas a gyermeknevelésre.

Ekkortájt együtt is ivott az állambiztonsági tisztekkel, és annyira berúgattak, hogy rosszul lett, és elvesztette az eszméletét. Meztelen ébredt egy csőhöz bilincselve, majd a róla készült fényképekkel zsarolták.

Összetörték a fogát

Később a találkozásait magnóra is vette, de amikor ez a lejárt kazetta kattanásakor kiderült kirángatták a kocsiból, elvették a magnót, és agyba-főbe verték. „Soha nem fogom elfelejteni, hogy amikor már a földön feküdtem, Kazai hátralépett, hogy nagyobb lendülettel rúghasson meg. Baloldalt össze is törte a fogaimat. Otthagytak az árok szélén, egy sofőr talált meg és vitt haza.” – mesélte a szörnyű élményeit Szokolay Zoltán.

Ezután már szorgalmas ügynökké vált, és igyekezett megfelelni. Egyedül Csengey Dénesnek, Cseh Tamás egyik lemezének szövegírójának mondta el a titkát. Amikor aztán 1987-ben jogerősen nála helyezték el a kislányát, elköltöztek az ország másik szegletébe. Ott már békén hagyták.

A rendszerváltozás után Csurka Istvánnak mesélte el a történetét. Ő akkor arra figyelmeztette: vagy törölje el a múltját, vagy igazoljon át a jogutód szervezethez. Miután nem fogadta meg a tanácsát, azóta is ennek a kárát látja.

Az leginkább ismert személyek közül szerinte nem okozott kárt senkinek. Állítása szerint egyedül akkor volt benne rosszindulat, amikor Csordás Gáboron, a Jelenkor főszerkesztőjén akart bosszút állni, mert nem jelentette meg a versét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik