Kultúra

Itt az új magyar „csodazongora”

csodazongora Bogányi-zongora (zongora, bogányi gergely, )
csodazongora Bogányi-zongora (zongora, bogányi gergely, )

Bogányi Gergely bemutatta a magyar fejlesztésű hangversenyzongorát, és Gerald Clayton négyszeres Grammy-díjra jelölt dzsesszzongorista is megszólaltatta az új hangszert.

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült “csodazongora” a nagyközönség előtt szerdán este a Zeneakadémián debütál a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő gálán, de a Budapest Music Centerben Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész már bemutatta a sajtó képviselőinek.

„Emberibb, barátságosabb” hangzás

Batta András zenetörténész “történelmi eseménynek” nevezte a bemutatót, amely szerinte “a magyar zenetörténet legfényesebb lapjaira” fog kerülni. “A csoda, amely a Bogányi-zongorával megszületett, a liszti hagyományban gyökerezik, de a jövőbe mutat.

 
Fotó: MTI / Mohai Balázs 

A bemutatón Bogányi Gergely két Debussy-darabbal illusztrálta a hangzást, majd Gerald Clayton négyszeres Grammy-díjra jelölt dzsesszzongorista is megszólaltatta az új hangszert.

Bogányi Gergely szerint az új zongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szól, nagyon gazdag a felhangrendszere, amely “emberibb, barátságosabb” hangzást jelent, mint ami a mai modern zongorákat jellemzi. A hang lecsengési ideje is megnőtt. De arra is figyeltek, hogy a hangszer “bírja a strapát” és kevesebb karbantartást igényeljen elődeinél. “Olyan kvalitásokat mutat, amelyek minket is megleptek” – hangsúlyozta a művész.

A hangszer lelke nem fából készül

A hangszer kifejlesztése Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

A Bogányi-zongora sok apró részletében különbözik a mai modern zongoráktól, a legfontosabb talán az, hogy a hangszerek “lelke”, az úgynevezett rezonáns lap nem fából készült. A páncéltőke új formájú. A zongora kikísérletezett mechanikáját a németországi Louis Renner cég készíti és szállítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik