Kultúra

Minden várakozást felülmúl a csodazongora

Az úgynevezett csodazongoraegyedülálló formatervezésű, az eddigieknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású. Januárban ismerheti meg a nagyközönség.

Kapcsolódó cikkek

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a hangszer kifejlesztője szerint soknak tűnhet a zongora kialakítására kapott 127 millió forintos, az Új Széchenyi Tervből kapott támogatás és a Magyar Nemzeti Bank 60 milliós támogatása, de “gondoljunk arra, hogy egy hasonló árkategóriájú és minőségű autó kifejlesztésére mennyi pénzre lenne szükség. Márpedig egy zongora sokkal érzékenyebb “műszer” egy gépkocsinál”. A támogatást a Zengafons Kft. kapta a hangszer kifejlesztésére.

Komoróczki István, a cég ügyvezetője hangsúlyozta, a Zengafons Kft. magyar tulajdonban lévő cég, a zongora fejlesztését magyar szakemberek végezték, és a hazai és nemzetközi piacra szánt prémium kategóriás hangversenyzongorák gyártását is Magyarországon, a tervek szerint Nógrád megyében végeznék. (A cég szintén egy Nógrád megyei községbe, Szendehelyre van bejegyezve.) Elmondása szerint a prototípus elkészült, a gyártás 2015 folyamán indulhat be. Egy-egy hangszer több tízmillió forintba kerülne.

Bogányi egyébként nem cáfolta, hogy a Zeneakadémián volt egy olyan zártkörű találkozó, ahol bemutatták a hangszert. Szerinte ez természetesn ilyen léptékű projekt esetében. Mint megírtuk, a bemutatón Orbán Viktor miniszterelnök mellett kormánytagok és üzletemberek vettek részt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik