Kultúra

Itt az RTL műsorait ízekre szedő tanulmány

Túl sok szegénység, túl kevés rezsicsökkentés-fényezés, a gyermeki nyomor túlburjánzása. Ilyen eszközökkel tüntette fel negatív fényben az RTL Klub a kormányoldalt a hírműsoraiban - az elemzés készítői szerint.

Szombaton adta közre az Átlátszó azt a teljes kormányzati háttéranyagot, amelyben az RTL Klub műsorait elemezték részletesen, s amelyről a HVG is írt már korábban. A tanulmány két részből áll. Az elsőben az RTL és a TV2 hírműsorait hasonlították össze, a másodikban pedig elemezték a konkrét hírműsorokat.

Az elemzés alapjául szolgáló vizsgálat 2012. szeptember 1. és 2013. május 31. között készült. A 17 oldalas dokumentum százalékok, táblázatok és diagramok segítségével dúsan illusztrálja, hogy az RTL milyen negatívan tünteti fel a kormányt hírműsoraiban.

A tanulmány nehezményezi, hogy az RTL Klub tematikáját több hónapon keresztül uralták olyan témák, mint a felsőoktatási reformok és hallgatói demonstrációk, az IMF-EU-tárgyalások, a „költségvetési kiigazító csomagok”, a trafikpályázatok és a rezsicsökkentés. Öt oldalon keresztül boncolgatják azt, hogy az RTL képi manipulációs technikákat alkalmazott, például szegényeket, több esetben nélkülöző gyerekeket mutatott be a rezsicsökkentésről szóló anyagaiban. Azt írják:

„A gyermeki nyomorúság túlburjánzó képeivel azért dolgozott az RTL Klub, mert azokat úgynevezett érzelmi horogként (emotional hook) felhasználta. Azt kívánta elérni, hogy a néző ne kérdőjelezze meg a rezsicsökkentéssel kapcsolatban elhangzó kritikát, hiszen ezzel egyúttal a nélkülöző gyerekek igazságát is kétségbe vonta volna.”

Külön táblázatot szenteltek a Házon Kívül című műsor riportjainak, amelyről kiemeli a tanulmány, hogy „az RTL Klub leginkább kormánykritikus tartalmai közé tartozik”.

Az, hogy ki készítette az elemzést, relytély. Az viszont szerepel benne, hogy szerzői a Nézőpont-csoporthoz tartozó Médianéző Kft. adatbázisát használták – olvasható az Átlátszón, ahol a teljes tanulmány megtalálható. Érdemes szemezgetni belőle.

Tegnap írtunk egyébként arról, hogy bejött a politika az RTL-nek. A nézettségi adatok azt igazolják, hogy amióta többet foglalkoznak politikával, új nézőket tudtak magukhoz vonzani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik