Belföld

Figyeltette a kormány az RTL hírműsorait

Közel egy éven keresztül figyeltette a kormány az RTL hírműsorait, majd arra jutott, hogy túl sok „negatív" hírt közöltek, és a rezsicsökkentéskor sem idéztek kormányvéleményt – derült ki a hvg.hu birtokába került vizsgálatból, amely magyarázatot adhat a csatorna és a kormány háborújára.

„A kormányzati hírek médiaképe kedvezőtlenül alakult a vizsgált időszakban az RTL Klub műsoraiban: a megjelenések 21 százaléka pozitív, 27 százaléka negatív, 52 százaléka semleges volt” – írja a hvg.hu-hoz került jelentés, amely az országgyűlési választást megelőző időszakban készült.

A rezsicsökkentés különösen fájhatott

A Fideszt különösen az RTL Klub és az RTL II Híradói, illetve a Házon kívül című közéleti magazin hírei, tartalmai érdekelték. Az elemzés egyik alapvetése, hogy a TV2-vel összevetve az RTL túlzottan is negatív színben tünteti fel a politikai, gazdasági fejleményeket, „ritkábban számolt be olyan témákról, melyek más médiumokban vezető, pozitív témának számítottak”.
A jelentés szerint az RTL Klub műsorában a rezsicsökkentés szerkesztői, újságíró-szakmai szempontok szerint történő értékelése „súlyos egyensúlybeli torzulást, kézzel fogható elfogultságot és szakmai hiányosságokat tárt fel”. Ráadásul az RTL Klub rezsicsökkentésről szóló összeállítás során egyszer sem hivatkozott kormányzati álláspontra, nem idézett illetékes kormányzópárti politikustól.

A Miniszterelnökségen működő Kormányzati Információs Központ (KIK) elismerte, hogy náluk készült a vizsgálat, amely viszont meglepő módon nemcsak a kabinet hírműsorokban való megjelenését, hanem a Fidesz médiaképét is vizsgálta, miközben a párt erre külön, az Országgyűléstől kapott frakciókeretéből szokott költeni.

Értékelni tudnának egy vezetőváltást

A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, a Fideszből még a háború kirobbanása előtt informális úton többször kérték, a csatorna „fogja vissza magát”. Egy forrásunk szerint olyan jelzést is kaptak, hogy a kormánypárt „értékelni tudná”, esetleg „tárgyalási alap lehetne”, ha az RTL vezetőségében változás történne, és egy, a Fidesz felé megértőbb menedzsment kerülne a csatorna élére.

Nemcsak az RTL-ről készült ilyen műsorelemzés. A 444.hu júniusban arról írt, a Magyar Telekom és a kormány között folyó tárgyalásokon már tavaly felmerült, hogy a telekommunikációs cég tulajdonában lévő Origo elfogult. A hírportál szerint Lázár János miniszterelnökségi államtitkár egy 150 oldalas tanulmányt is átadott, ami részletes összehasonlító elemzést tartalmazott a hirado.hu és az Origo híreiről „kimutatva”, hogy a közszolgálati média híreit gyűjtő oldalhoz képest az Origo túlzottan ellenzéki. Később menesztették az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt, a kiszivárgott információk szerint azért, mert a portál cikksorozatot közölt Lázár János külföldi utazásairól – amit a cégcsoport viszont határozottan cáfolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik