Kultúra

160 milliós Banksy graffiti mentette meg az ifjúsági klubot

A világhírű street art művész közbeavatkozott, amikor megtudta, hogy az önkormányzat meg akarja hiusítani a jótékonysági árverést.

A „Mobile Lovers” (Mobilszeretők) című graffiti mentette meg a bezárástól egy bristoli, civil ifjúsági központot. Az alkotást a Riverside Youth Projectet épületében, egy bedeszkázott ajtóra festették, s amikor megtalálták, Dennis Stinchcombe, a klub elnöke azt hitte meg vannak mentve.

A mű jótékonysági árverésre bocsájtását elsőre azonban a városi önkormányzat meghiúsította: a város kinyilvánította a tulajdonjogát a festény felett, és egy múzeumban akarták kiállítani. Amikor mindennek híre ment, a világhírű street art művész, Banksy közbelépett. Mint saját alkotását, hitelesítette a festményt, s mivel annak tulajdonjoga már őt illette, levélben írta meg az ifjúsági klub vezetőjének, hogy csináljon nyugodtan bármit a képpel, amit jónak lát.

A műért végül több mint 400 ezer fontot (160 millió forint) fizetett egy brit műgyűjtő, egy időre megmentve a már 120 éve működő klubot, melynek éves működési költsége 300 ezer font – írja a Mirror.

Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik