Kultúra

Szörényi Kerényiékről: Aczél legalább művelt volt

Az Illés-frontember szerint az önmagában kevés, amikor valaki döngeti a mellét, hogy ő mekkora magyar – mondta el a Heti Válasznak adott interjújában, amelyben azt is elárulta, hogy nem lesz tag a Magyar Művészeti Akadémiában, de továbbra is támogatja Orbán Viktort.

Kerényi Imrére, aki annak idején az első nemzeti színházas István, a király rendezője volt, ma már inkább nem bízna semmit Szörényi Levente „abból kiindulva, amit az elmúlt években produkált” – derült ki a Heti Válasz csütörtökön megjelenő i interjúját beharangozó cikkből.

Szerinte nem neki kell megválaszolnia az olyan ellentmondásokat, hogy Kertész Imrét és az őt nem magyarnak tartó Takaró Mihályt egyszerre tüntetik ki.

Szerinte a korábban megfogalmazott kritikái óta a a helyzet nem javult. „Valahogy úgy érzem magam mostanság, mint az Aczél-korszakban. (…) Azzal a hatalmas különbséggel, hogy Aczél jóval műveltebb volt. Okos, ravasz és nagyon művelt. Az önmagában kevés, amikor valaki döngeti a mellét, hogy ő mekkora magyar. Ezt bárki megteheti. Félreértés ne essék: nem sírom vissza a kommunistákat, mai utódaiknak sem szeretnék semmilyen gesztust tenni.”

Szörényi továbbra sem tervezi, hogy belép a Magyar Művészeti Akadémiába. „Én így is magyarnak, polgárnak érzem magam. Csak még valami másnak is. Szabadnak.” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik