Kultúra

Mégis lesznek romafilmek Miskolcon

Levetítenek cigány tematikájú alkotásokat a szeptemberi filmfesztiválon, de a programot a szervezők állítják össze – miután visszautasították a két ajánlott alkotást.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői azt közölték a dokumentumfilmes programot összerakó DunaDOCK gárdájával, hogy a bemutatott művek között “nem szerepelhet magyarországi roma témájú film”.

A fesztivál igazgatója az Origónak azt mondta, „ahogy hét éve folyamatosan, idén is lesz roma szekció a CineFest-en: öt új filmmel folytatjuk Roma-kép című sorozatunkat, amelyben fiatal cigány tehetségeket, sikeres életpályákat mutatunk be. Csakhogy ebben a blokkban nem szerepel a Duna DOCK két ajánlott filmje”.

Bíró Tibor szerint nem politikai vagy biztonsági okból utasították vissza a Duna DOCK kínálatát – azok egyszerűen nem illettek bele a programba.

A fesztiváligazgató elismerte, saját roma blokkjukat azután készítették el, hogy a Duna DOCK ajánlatát visszadobták, ám hangsúlyozta: ők már két hónappal ezelőtt jelezték, hogy nincs szükség a felkínált filmekre. A Duna DOCK-ot tehát ez egyáltalán nem érhette váratlanul. A Roma-kép filmjeit a teljes fesztiválprogram anyagával együtt válogattuk össze – tette hozzá a rendezvény vezetője.

A filmfesztivál egyik támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelyet szintén megkeresett a portál. Az EMMI azt válaszolta: “a rendezvény programjáért a szervezők a felelősek, keressék őket.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik