Kultúra

Botrány Miskolcon: csak sikeres cigányokról lehet szó a filmfesztiválon

Az önkormányzati választás előtt tartják a rendezvényt, aminek szervezői nem akarnak politikai konfliktust. A igazgató pozitív üzeneteket szeretne látni.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői azt közölték a dokumentumfilmes programot összerakó DunaDOCK gárdájával, hogy a bemutatott művek között “nem szerepelhet magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon”.

Ezt maga a dokumentumfilmes csapat posztolta ki Facebookra. Azt is írták, hogy ilyen feltételek mellett nem hajlandók részt venni a fesztiválon. Az egyik kommentelő csak annyit fűzött hozzá: „Ez már apartheid.”

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy a filmfesztivál időpontja (szeptember 12. és 21. között) az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg.

A szervezők cáfolnak

A Vs.hu-nak küldött közleményükben a szervezők azt állítják: a DunaDOCK kereste meg őket idén, hogy egy roma tematikájú workshop programot vinne a fesztiválra. A szervezők azonban állításuk szerint úgy gondolták, hogy mivel a fesztiválnak a korábbi években is voltak hasonló programjai, idén ezt az összeállítást nem veszik műsorra, viszont a témához kapcsolódó saját programot szerveznek.

Mint írták, “a fesztivál szervezői külön hangsúlyt fektetnek a hetedik éve a rendezvény részeként megszervezett roma tematikájú programra, a Roma-Kép-re, melynek keretében idén sikeres, miskolci roma emberekről mutatunk be öt portréfilmet, a fesztivál egyik kapcsolódó programja keretében.”

A portálnak sikerült elérnie a fesztiváligazgatót is. Bíró Tibor cáfolta, hogy a DunaDOCK és a szervezők közötti beszélgetésen elhangzott volna, hogy politikai vagy biztonsági okokból nem akarnak roma témájú filmeket. “Azokat a filmeket, amiket ők akartak hozni, szakmai szempontból nem tartottuk alkalmasnak” – fogalmazott. 

Az igazgató elmondta, mindig arra törekedtek, hogy olyan módon mutassák be a romákat, hogy az ne a konfliktusról, hanem a sikeres romákról, pozitív üzenetről szóljon. „Ebbe nem illeszkedett bele a DunaDOCK által hozott program” – tette hozzá. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik