Kultúra

Szomorú látvány a csonka Munkácsy-trilógia

Mindössze két-három látogató volt kedden délelőtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy Termében, ahonnan előző nap elszállították a Krisztus Pilátus előtt című festményt Kanadába. Üresen hagyták a helyét.

A Krisztus-trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo díszkivilágításban várja az érdeklődőket továbbra is a múzeumban. A Golgotával szemközti fal, ahol korábban a Krisztus Pilátus előtt című kép volt látható, most üresen áll, előtte kordon van kifeszítve.

Az MTI tudósítója a helyszínen megtudta: a következő hetekben üres marad a falfelület, semmilyen más festményt nem tesznek oda, ezzel is jelezve: Kanadából mielőbb visszavárják a Munkácsy-trilógia harmadik darabját.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Szégyenletes és gyalázatos

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke a trilógia egyben tartásának meghiúsulásáért felelős debreceni politikusok bocsánatkérését sürgette a Déri Múzeum előtt kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján.

A szervezet önkormányzati képviselője “szégyenletesnek és gyalázatosnak” nevezte, hogy – mint mondta – “Debrecen országgyűlési képviselői, köztük egy kulturális államtitkár, semmit nem tettek azért, hogy együtt maradjon a trilógia”.

Gondola Zsolt Zoárd szerint a Golgota tulajdonosa, az amerikai-magyar műgyűjtő, Pákh Imre leplezte le a politikusokat, amikor elmondta, hogy érdemben senki nem tárgyalt a képek megvásárlásáról sem vele, sem a kanadai Hamilton galéria igazgatójával.

A civil szervezet elnöke a képvásárlással kapcsolatban álságosnak nevezte a jogszabályi hiányosságokra való hivatkozást, amikor szerinte “öt nap alatt alaptörvényt, három nap alatt törvényt lehet módosítani Magyarországon”.

Nem kéne ennyit utaztani

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét hétfőn szállították el a debreceni Déri Múzeumból, miután a múzeum múlt hét csütörtökön bejelentette: a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, a Hamilton galériába.

“A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, s egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben” – mondta a csomagolási munkálatokat a helyszínen irányító Szentkirályi Miklós vezető restaurátor az MTI-nek.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét. Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, amelynek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében.

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik