Kultúra

Rákay Philip kiakadt a Munkácsy Alapítvány titkárára

Állítólag nem egyeztetett senkivel a Munkácsy Alapítvány titkára, amikor közleményben kérte számon a kormányzaton azt, hogy nem vásárolták meg Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Rákay Philip elhatárolódott.

„A Munkácsy Alapítvány 2014. július 14-ét a kultúra fekete hétfőjének kiálltja ki. Fekete hétfő, mely napon Magyarország elveszítette ikonikussá vált festmény együttesét. (…) Ráadásul a kulturális kormányzat azt állítja, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvételéről 12 éve folytat tárgyalásokat. Tisztelettel kérdezzük, milyen alapon?” – állt az alapítvány hétfő délelőtti közleményében, ami kitér arra is, hogy „Munkácsy ellenes lobbi” tevékenykedik Magyarországon.

 Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt

A trilógia egyik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című festményt a kanadai Hamilton Művészeti Galériától bérelték és a debreceni Déri Múzeumban állították ki. A bérleti jog viszont lejárt, ezért vissza kell szállítani a képet.

Hétfőn délután Rákay Philip kuratóriumi elnök is közleményt adott ki, amiben azt írja, a nyilatkozat hangvételével és egyes állításaival nem ért egyet, azt a titkár a kuratórium megkérdezése nélkül adta ki. Azt írta, továbbra is bíznak abban, hogy sikerül újra egyben tartani a három alkotást. A „további tárgyalások higgadt megfontoltságot és némi türelmet követelnek” – hangsúlyozta Rákay.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik