Kultúra

Krisztus elhagyta Debrecent

Elszállították a debreceni Déri Múzeumból Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét.

A Munkácsy-trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo továbbra is együtt látható a múzeum Munkácsy Termében. A hétvégén több mint 3200-an keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát, miután a múzeum múlt hét csütörtökön bejelentette: a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, a Hamilton galériába.

A monumentális festményt hétfőn előbb leemelték a falról, majd speciális fóliára fektették, eltávolították róla a díszkeretet, a vásznat pedig egy hengerre tekerték. A becsomagolást követően ládába helyezték a képet és a Déri Múzeum kupolatermének ablakán keresztül daruval emelték ki és helyezték el egy kamionban. A hat mázsás rakományt repülővel előbb Frankfurtba, onnan a hétvégén Torontóba szállítják – tudta meg az MTI tudósítója.

“A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, s egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben” – mondta Szentkirályi Miklós, a csomagolási munkálatokat ezúttal is a helyszínen irányító vezető restaurátor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik