Kultúra

Takáts Tamás kiakadt Ákos 10 milliója miatt

Egy cikkhez írt dühös kommentben fejtette ki véleményét a Karthago, és a Takáts Tamás Dirty Blues Band frontembere.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Ákosnak a Nemzeti Kulturális Alap 10 millió forinttal támogatta külföldi koncertjeit. Mikor a támogatásról kérdezték, az énekes úgy reagált, nem érti, miért foglalkozik mindenki az ő közpénzbevételeivel, amikor más zenészeket is felléptet az állam külföldön, például Harcsa Veronikát. Az énekesnő e-mailben adott pofonegyszerű magyarázatot: az ő állami támogatása az Ákosnak kifizetett pénz körülbelül  3,6 százalékát teszi ki, talán ezért nem azzal foglalkozik a sajtó.

Az ügyről természetesen más zenésznek is akadt véleménye. Takáts Tamás (aki nem kapott semmit) a Facebookon egy hvg.hu-s cikket kommentálva azt írta:

„Egyem a ’jódolgukat’! Hogy van, hogy tőlem mindig csak elvettek! A Kádárék is meg a mostaniak is! Hogy amiért én megdolgozom, odaadják ezeknek! Ez a kommunizmus! Kontraszelekció! Most is üldöz a NAV! Mert, mikor nem volt zabálnivaló, kaját vettünk az áfából! Igaz, mikor külföldön játsszunk, azok fizetnek engem! Nem én őket az adófizetők pénzéből, mint ezek!”

– fogalmazott a lap által közölt kommentárban a zenész.

Haragos zenészek, mindentudó állam

Nemcsak ez az NKA-támogatási rendszer (amelynek összes keretösszegének 55%-át Ákosnak ítélte a grémium) vert már ki különböző zenészbiztosítékokat.

L. Simon László egyik nagy botrányt, és Lovasi András haragját is kiváltó intézkedése volt, hogy az Artisjus által addig szétosztott, a szerzői jogdíjbevételekből származó 10%-os keretnek azután már csak 30%-át oszthatta szét a szervezet, a többiről az NKA döntött. Az első ilyen döntéssorozat egyik kedvezményezettje volt a szélsőséges szövegvilágú Kárpátia zenekar is. Lovasi akkor nyílt levelében azt is felótta L. Simonnak, hogy a Matolcsy-féle megszorításoknak áldozatául esett a kezdő zenekarokat kemezkiadási és koncertezési lehetőségekkel támogató, még Bozóky András kultuszminiszter által létrehozott, 2005-től 2010-ig működő PANKKK pályázati lehetőség is.

A PANKKK indulásáról nemrég érkeztek hírek: Cseh Tamás Program elnevezéssel a következő körben lehet pályázni: „kezdő zenekarok; kezdő előadók; kis befogadóképességű, elsősorban fővároson kívüli rendezvényhelyszínek; a zenei menedzserképzés, illetve a nemzetközi piacon való megjelenés támogatása; felvilágosító reklámtevékenység a szellemi termékekről; valamint az aktív emlékezésre, a zenei emlékek gyűjtésére való ösztönzés”. Három éven át 100-100 millió forint jut a célokra (a PANKKK keretösszege 120 millió volt 2009-ben), ez idén 300 milliós induló keretösszeggel bővül. L. Simon hangsúlyozta, hogy a részletek kidolgozásánál, ahogy eddig is, egyeztetni fognak szakmai szervezetekkel. Cseh Tamás nevének használatához a művész özvegye és a Cseh Tamás Alapítvány is hozzájárult.

Ajánlott videó