Belföld

Ákos: csak 100 ezret kapok, nincs nokiás doboz

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 10 millió forinttal támogatja külföldi turnéit. Sérelmezi, hogy ezt mind neki tulajdonítják, pedig ő "csak" 100 ezer forintot kap fellépésenként.

Előző héten több lap is beszámolt arról, hogy a nemzetközi kulturális programokat szervező civil egyesületek, alapítványok óriási bajba kerültek, amiért az NKA 65 millió forinttal kevesebb támogatást osztott ki nekik. A döntés miatt hazai és külföldi programok maradhatnak el, az ügy Európa-szerte 70 szervezetet érint.

A civilek döntő többségének csak néhány millió forintra lett volna szüksége az NKA-tól, de máig ismeretlen okból nem kapták meg, így viszont közülük többen kénytelenek lesznek végleg bezárni. Míg a civileknek nem jutott pénz, addig Ákosnak már igen, nem is kevés: az NKA 10 millió forinttal támogatta külföldi koncertjeit. Egészen pontosan hármat: egy moszkvait, egy rómait és egy párizsit.

Alig kap valamennyit

Ákost szerdán egy sajtótájékoztatón kérdezték a támogatásról. A zenész elmondta, szerinte régi gyakorlat, hogy az NKA támogatja a magyar zenészek külföldi fellépéseit, ezt nem ők találták ki.

“Előttünk is számos előadó, például Harcsa Veronika vagy a Quimby járt a párizsi koncertteremben, az ő gázsijuk és utazási költségük is közpénzből került kifizetésre, mégsem rakták ki a HVG vagy az Index címlapjára” – közölte a zenész a Magyar Narancs tudósítása szerint.

Ákos nehezményezte azt is, hogy a megjelent cikkekben az ő neve mellé írták a teljes összeget, holott személyes gázsija koncertenként csupán 100 ezer forint.  Mint mondta, a támogatás a 15 fős stáb és felszerelés utaztatását is fedezi.

A sajtótájékoztatón megkérdezték tőle azt is: nem tartja-e túlzásnak azt, hogy egymaga elhozta a 18 milliós teljes keret több mint 50 százalékát, ám erre már nem adott érdemi választ a művész, csupán annyit jegyzett meg, hogy „az NKA sokkal több pénzből támogatja a Balassi Intézetet.” A zenész egy furcsa átkötéssel egyébként a Nokiás dobozra is kitért, mint mondta: “Van, aki a cikkeket olvasva arra gondol, hogy Ákos otthon ül, fölteszi a lábát, csöngetnek, kimegy, és egy csomagküldő szolgálat nokiás dobozban átad neki 10 millió forintot.” Pedig nincs is így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik