Kultúra

Aranyérmet kapott Széles Gábor okleveles villamosmérnök

Az energiacella atyja "kivételes vállalatvezetői és gazdasági stratégiaalkotó eredményei mellett a nemzeti média támogatásáért, közéleti és közösségi tevékenységért" vehette át az elismerést a Magyar Művészeti Akadémiától.

Átadták a köztestületi díjakat az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteki közgyűlésén: Nagydíjban Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajzkutató, Életműdíjban Nemeskürty István Kossuth-nagydíjas író részesült. Emellett három elismerést első alkalommal osztottak ki.

Erdélyi Zsuzsanna, az MMA Népművészeti Néprajzi Tagozata leköszönt vezetője “az elmúlt két év során a tagozat hosszú távú eredményes működését elméleti téren is megalapozó állhatatos munkásságáért” érdemelte ki az elismerést.

Erdélyi Zsuzsanna elmondta: a díj csak részben az ő érdeme, ötven százaléka azokat az öregeket illeti, akik megőrizték a népi kultúrát. “Az ő tudásuk nélkül nem lennék sehol” – hangsúlyozta Erdélyi Zsuzsanna, hozzátéve, hogy nálunk a szóbeliség őrizte meg mindazt a népi hagyományt, amelyet máshol az írásbeliség is.

Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár a “magyarság felemelkedésért bátran vállalt szolgálatáért, a szellemi összetartozást és nemzettudatot erősítő irodalmi, filmes és közéleti munkásságáért” kapta a díjat. Nemeskürty István helyett felesége vette át az elismerést.

Első alkalommal osztották ki, a Művészeti Írói Díjat, amelyet Szakolczay Lajos József Attila-díjas irodalomtörténész, művészetkritikus vehetett át “az egyetemes magyar kultúra értékeinek közkincsé tétele érdekében kifejtett négy évtizedes művészetelméleti és művészetkritikusi munkássága elismeréseként”.

Az MMA Aranyérmét ugyancsak első alkalommal ítélték oda. Széles Gábor Neumann János-díjas okleveles villamosmérnök “kivételes vállalatvezetői és gazdasági stratégiaalkotó eredményei mellett a nemzeti média támogatásáért, közéleti és közösségi tevékenységért” vehette át az elismerést.

A szintén először kiosztott Kováts Flórián-emlékérmet Kucsera Tamás Gergely filozófus, az MMA főtitkára kapta “több mint másfél évtizedes sokoldalú kultúraszervező tevékenysége mellett végzett kiemelkedő kulturális, oktatási és művészetigazgatási gyakorlati és elméleti munkásságáért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik