Kultúra

Elkelt a Holdat is megjárt Biblia

A Heritage Auctions árverésén a héten 75 ezer dollárért, azaz közel 17 millió forintért vásároltak meg egy mikrofilmre rögzített Bibliát - írja a Reuters.

Az egyesült államokbeli Dallasban szerdán aukcióra bocsátott, mintegy 4×4 centis nagyságú filmdarab a Föld egyik legritkább “könyvének” számít. A most elárverezett teljes példány mikroszkóppal olvasható, és egyike annak az idők folyamán fennmaradt tizenkettőnek, amely több társával együtt 1971-ben az Apollo-14-gyel együtt sikeresen landolt a Holdon.

„Ez az apró mikrofilm teljes egészében tartalmazza a világ egyik legismertebb Bibliáját, az 1245 oldalas, angol nyelvű Jakab király-féle változatot” – mondta Michael Riley történész a Heritage Auctions aukciósház munkatársa.

A miniatűr Bibliákat annak idején a NASA-alkalmazottak által életre hívott Apollo Hívők Ligája (Apollo Prayer League) készítette. Eredetileg az ő ötletük volt, hogy az űrhajósok az emberiség első holdutazásán a Szentírást is magukkal vigyék – mondta az aukciós ház.

Az árverés többi sztárdarabja az Apollo-12 űrhajósa, Alan Bean személyes gyűjteményéből származott. Elkelt többi között az az életmentő rögzítő pánt is, melyet Bean 1969 novemberében egy nyolcórás holdsétán viselt. A holdpor nyomait is tartalmazó felszerelés 93,750 dollárt, azaz közel 21 millió forintot ért.

Rövid űr-bibliatörténet

– Az Apollo-13 parancsnoka, Jim Lovell a küldetésre 512 bélyeg nagyságú bibliát vitt magával (köztük a most árverésre bocsátottat is). Azonban ezek az űrhajón bekövetkezett robbanás miatt 1970-ben nem jutottak el a Holdra, csupán megkerülték azt.

– Az idők folyamán a mikrofilmen őrzött bibliákból több példány magas rangú állami-és egyházi méltóságokhoz került.

– Edgar Mitchellel, az „Antares” nevű holdkomp pilótájával 1971-ben mintegy száz darab utazott az Apollo-14 fedélzetén. Ez a kísérlet végül sikerrel járt: „Isten szava” sikeresen Holdat ért.

– A mikrofilmen tárolt, teljes egészében fennmaradt bibliák közül egy példány  a Vatikáni Rádió híre szerint június 22-ig – a Holt-tengeri tekercsek három darabjával együtt – a vatikáni Braccio di Carlo Magno múzeumban látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik