Kultúra

Három magyar film száll ringbe Cannes-ban

A 67. Cannes-i Filmfesztiválon Mundruczó Kornél, Szőcs Petra és Kárpáti György egy-egy alkotása vesz részt.

A szerdán kezdődő filmfesztivál mezőnyét 1800 benevezett játékfilmből és közel 4000 rövidfilmből állítottak össze idén a szervezők – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című játékfilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A magyar-német-svéd koprodukció premierje az „Un Certain Regard” válogatásban, a fesztivál leglátogatottab napján lesz május 17-én  szombaton.

Szőcs Petra rendezése, A kivégzés a legjobb cannes-i rövidfilmet illető Arany Pálmáért indul. A 14 perces alkotás főszereplője Orsi és Örsi, a testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani…

Provincia című diplomafilmjével, Kárpáti György Mór az SZFE hallgatója, a Cinéfondation szekcióban, a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében mutatkozik be. A 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik