Kultúra

Meghívták Cannes-ba Mundruczó filmjét

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét meghívta hivatalos válogatásába a 67. cannes-i filmfesztivál - jelentették be szerdán a szervezők. Az új Mundruczó-film világpremierje az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programban lesz, amely a hivatalos válogatás második legjelentősebb versenye.

A Fehér Isten a 39 éves rendező hatodik filmje és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. A világpremier május 17-én szombaton, a fesztivál leglátogatottabb napján lesz a cannes-i Fesztiválpalotában az alkotók és a szereplők jelenlétében.

A Fehér Isten magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória. Először szerepel a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült magyar játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.

“A Fehér Isten című filmmel vállaltan az a célom, hogy egy szélesebb közönséget szólítsak meg a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével. Tulajdonképpen egy érzelmes filmet szeretnék, ami filozófiai kérdéseket vet fel a felsőbbrendűségről és a felelősségről. Ahogyan azt J.M. Coetzee is mondja: ez az egyetlen létező élet. Amin az állatokkal osztozunk” – idézte Mundruczót a Filmunió közleménye.

A film forgatókönyvét a rendező Wéber Katával és Petrányi Viktóriával írta. Az operatőr Rév Marcell, a vágó Jancsó Dávid, a zeneszerző a magyar származású izraeli Asher Goldschmidt, a látványtervező Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőr színész, a további szerepekben többek között Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a mintegy kétszáz kutyaszereplő részvétele. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével. A Los Angeles-i szakember, aki olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő, a Kutyám Jerry Lee vagy a Cujo, Halász Árpád magyar állatidomárral együtt dolgozott.

A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó filmje a Proton Cinema produkciójában készült a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában, az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenburg, a Film I Vast és a Swedish Film Institute támogatásával. A nemzetközi értékesítéssel a Match Factory foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik