Kultúra

Vajnáéknak elfogyott a pénzük?

Bár az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap 3 milliárd forintot tolt bele 12 magyar filmbe, de azok parkoló pályán állnak. A Blikknek nyilatkozó bennfentes szerint egyszerűen kiapadt a marketingbüdzsé.

Egy a Blikk által megkérdezett szakértő szerint azért kell várni a magyar filmekre, mert nincs rájuk elég marketingköltség. Az áprilisra beharangozott Argo 2-t, a nagy nevekkel (Törőcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter) teli Swinget vagy a Gryllus Dorka és Simon Kornél főszereplésével készült Víkend című thrillert, így csúsztat.

„Egy-egy filmnek a reklámozására és bevezetésére minimum öt-hatmillió forint kell. Általában a filmesek a gyártásra kapnak támogatást, de mivel az utóbbi időben finoman szólva sem volt jó a magyar filmek renoméja, nehezen lehet rájuk szponzortámogatást kérni. Ráadásul április után egészen őszig már nem szoktak filmbemutatót tartani, így több hónapig állhatnak a filmek a dobozban” – elemezte a helyzetet egy bennfentes.

Mindeközben igencsak érdekes, hogy a magyar filmek népszerűsítésére reklámfilmet forgattatnak Antal Nimróddal, de miközben június közepéig közel ötven külföldi filmet mutatnak be a hazai mozik, addig egy magyart sem.

Cannes sem komálja a Filmalapot?

Bár a jövő héten még várható újabb filmek bejelentése, a tegnap kiderült Cannes-i filmlistában egy magyar nagyjátékfilm sem szerepel, pedig Pálfi György Szabadesés című filmjére pl. sokan tippeltek volna (ami amúgy nem a Filmalap keretein belül jött létre) résztvevőként. Egyelőre tehát magyarok csak a kisfilmes szekcióban találhatók: Kárpáti György Mór egy Örkény-novellát dolgozott fel (Provincia), ez a Cinefondation szekcióban lesz látható, a kisfilmek Arany Pálmájéárt pedig Szőcs Petra Kivégzés című filmje száll versenybe, melynek ez a megrázó előzetese:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik