Kultúra

Így még nem láttad az Eiffel-tornyot

125 éves a francia főváros egyik leghíresebb látványossága. Különleges fotóval és érdekes tényekkel ünnepeljük a párizsiak „öreg hölgyét”.

A Párizs egyik szimbólumának számító Eiffel-tornyot a Nagy Francia Forradalom 100 éves évfordulója alkalmából megrendezett Világkiállításra építették. Gustave Eiffel először nem is Franciaországban próbálta meg értékesíteni tervét, hanem Barcelona polgármesterét kereste meg az ötlettel (ott egy évvel korábban rendeztek világkiállítást). A városvezető nem volt túl lelkes, „kissé irreálisnak és főleg túlságosan költségesnek” tartotta.

Így Eiffel vigyázó szemeit Párizsra vetette, és 1886 májusában már el is fogadták a tervét. Következő év január 8-án szerződést kötött a francia kormánnyal, majd még abban a hónapban elkezdték a gigantikus építkezést. Nekünk talán hihetetlenül hangzik, de a munkálatok az előre megbeszélt időpontra befejeződtek. Így 1889. március 31-én meg is nyitották az Eiffel-tornyot.

A szeretve gyűlölt hölgy

Bár sokan nemcsak Párizs, hanem az egész ország szimbólumának tekintik, szinte az alapkő letétele óta akadnak ellenzői. 1887. januárjában például neves művészek tiltakoztak a felhúzás ellen, többek közt Ifj. Alexandre Dumas és Guy de Maupassant.

A húszas években egy hírhedt szélhámos Victor Lustig tisztviselőnek adta ki magát, és egy hulladékkereskedőre „sózta rá” mint ócskavasat. Azzal magyarázta az árulás tényét, hogy a város nem tudja már megengedni a fenntartási költségeket. Lustig ma már széles körben ismert, mint az ember, aki eladta az Eiffel-tornyot. Ráadásul kétszer. Az épületnek eredetileg nem túl hosszú és fényes jövőt szántak: 20 évre kapott engedélyt. Végül megúszta a 1909-es lebontást. 1921-ben innen sugározták az első rádióadást. Étterem nyílt az első emeletén, tudományos labor költözött a másodikra. Egy ideig ott működött a Le Figaro nevű napilap szerkesztősége is. Sőt, pár évvel ezelőtt 57 méter magasban ideiglenesen egy teniszpálya méretű korcsolyapálya is várta a látógatókat. A torony két tűzesetet is átvészelt:1956-ban és 2003-ban is kigyulladt.

Lassan már négy éve nem magányos a torony, hozzáment ugyanis Erika LaBrie. A most már Erika Eiffel nevet viselő hölgy objektofil, azaz tárgyak vonzzák mind érzelmileg, mind szexuálisan. Korábban az amerikai légierőnél is szolgált, a toronyba egy évtizede szeretett bele. Előtte húsz évig a berlini fallal „járt”, történetéből musical is készült.

A toronyhoz évente hétmillió turista megy el, ezzel a fizetős látványosságok közül a leglátogatottabb a világon. Szinte minden Párizsban forgatott amerikai filmben feltűnik. Hétévente újrafestik, ehhez 60 tonna festéket használnak el.

A torony számokban

50 mérnök
5300 rajza alapján
100 munkás készítette el a
18 000 darab elemet.
Több mint 5 hónapig,
132 munkás (kézzel!) ásta ki
a lábanként 125 négyzetméteres területet.
Havonta 12 méterrel emelkedett a magassága.
2 év 2 hónap 5 nap alatt készült el.
Egyik lába sincs 15 méternél mélyebben a földben.
8 és fél millió arany frank volt az összköltség.
312 méter (antennával 324 méter) magas
10 100 tonnás
1665 lépcsőt kell megmászni a tetejéig
1964 óta műemlék

Ajánlott videó

Olvasói sztorik