Kultúra

Mégis lesz film Anne Frankról

A ZDF visszalépett, az ARD azonban bejelentkezett: leforgatják a kislány tragikus életének történetét.

Miután február végén a német ZDF televízió visszalépett a filmkészítéstől, az ARD csatorna bejelentette, hogy megfilmesíti Anne Frank tragikus életének történetét – írja az MTI.

A Hessischer Rundfunk vezetése alatt “a frankfurti kislány élettörténetének első nagy német megfilmesítése történik meg” – közölte az ARD tévé.

A televíziós “dokudráma” Anne és apja kapcsolatát helyezi a középpontba. Otto Frank a család egyedüli tagjaként élte túl a második világháborút.

Egyelőre főszereplőt még nem találtak a filmhez, a szereplőválogatások Berlinben és Frankfurtban folynak. A kortársakkal készített első interjúkat már leforgatták. A filmhez eddig be nem mutatott fotókat, képeket és egyéb archív anyagokat is felhasználnak.

Tiszteletlenséggel vádolták a ZDF-et

Az ARD 2015 elején vetíti a filmet. Abban az évben lesz Anne Frank halálának hetvenedik évfordulója. A naplója nyomán világhírűvé vált zsidó lány családjával együtt amszterdami házukban rejtőzködött a nácik elől a második világháború alatt, míg 1944-ben egy árulás nyomán a németek haláltáborba nem hurcolták őket. Anne Bergen-Belsenben halt meg tífuszban 1945-ben.

A ZDF televízió február végén lépett vissza filmkészítési terveitől, mert a csatornának nem sikerült  elnyerni az Anne Frank Alap beleegyezését, anélkül pedig nem akarták elkészíteni a filmet.

Az Anne Frank Alap januárban az alapítvánnyal szembeni “tiszteletlenséggel” vádolta a ZDF-et, amely úgymond nem veszi figyelembe, hogy az alapítvány már tervez egy nemzetközi filmes projektet a Frank családról. A német közszolgálati tévé akkor azzal érvelt, hogy több tervnek is van elég hely.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik