Kultúra

Tokióban üldözik Anne Frank naplóját

Megrongálták Anne Frank naplójának több száz példányát és más ahhoz kapcsolódó köteteket tokiói könyvtárakban - közölték pénteken a japán hatóságok. Egy amerikai zsidó szervezet vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Január óta Tokió-szerte 31 könyvtárból jelentették a rongálást: legalább 265 kötetet csonkítottak meg. A rendőrséget értesítették a történtektől, de egyelőre nem derült ki, hogy ki és miért követte el a vandalizmust – közölték az illetékesek.

Az egyik könyvtár bejelentése szerint lapokat vágtak ki a holokauszt áldozatává vált, Amszterdamból elhurcolt zsidó lány naplójának példányaiból, amelyeket nyitott polcon tároltak.

A Los Angeles-i globális zsidó jogvédő szervezet, a Simon Wiesenthal Központ “megdöbbenését és mély aggodalmát” fejezte ki a vandalizmus miatt. Közleményükben azt írták: az incidensek földrajzi megoszlása arra utal, hogy szervezett erőfeszítésről van szó, amely a nácik által meggyilkolt másfél millió zsidó gyerek közül a leghíresebbé vált Anne Frank emlékét akarta besározni.

“Csak bigott és gyűlölettel áthatott emberek akarhatták tönkretenni Anne közelgő végzettel szembenéző történelmi szavait, amelyek bátorságot, reményt és szeretetet tükröztek” – fogalmazott Abraham Cooper, a Wiesenthal-központ társelnöke. Ugyanakkor megjegyezte, azzal is tisztában van, hogy japánok milliói tanulmányozzák és tisztelik Anne Frankot.

A naplót 2009-ben felvették az UNESCO Világemlékezet Listájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik