Kultúra

Kirúgták az osztrák nemzeti igazgatóját

A kulturális miniszter menesztette a hűtlen kezelési botrányba keveredett Matthias Hartmann igazgatót.

Josef Ostermayer kulturális miniszter egy nappal az után vált meg az igazgatótól, hogy az osztrák nemzeti színház, a Burgtheater vezetője bejelentette, mindaddig felfüggeszti munkáját, amíg nem tisztázódnak a tények.


Fotó: MTI / EPA

A hírt Hartmann megerősítette egy közleményben. Egyúttal jelezte, nem fogadja el a tisztségből való felmentését és ügyvédhez fordult, hogy jogorvoslattal éljen a döntés ellen.

A színház felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél, amelynél nagy meglepetésre 8,3 millió euró hiány alakult ki a 2012/13-as évadra – írja az MTI.

Görgették az adósságot

A testület szerint Silvia Stantejsky, a botrány kitörésekor, tavaly november 18-án azonnali hatállyal elbocsátott igazgatóhelyettes “átláthatatlan könyvvitellel” elleplezte a Burgtheater valós pénzügyi helyzetét, és “olyan áttekinthetetlen, centralizált környezetet” teremtett maga körül, amelyben lehetetlen volt bármiféle belső kontroll.

A rendszer lényege az volt, hogy az igazgatóhelyettes maga előtt görgette az adóssághegyet, amelyet minden évben az elszámolás napján különféle trükkökkel tüntetett el – mondta akkor Georg Springer, a felügyelőtanács, egyben az osztrák állami színházakat működtető holding elnöke, aki kedden bejelentette, hogy visszavonul a tanácsból.

Stantejskyt már feljelentették az államügyészségnél. A megvádolt igazgatóhelyettes váltig tagadja bűnösségét, és panaszt tett elbocsátása ellen.

Rengeteg pénzt kap a színház

Springer és a német Michael Hartmann a botrány kezdete óta már többször is hangoztatta, hogy egyszerűen nem volt módjuk hamarabb felfigyelni az üzelmekre. Hartmann hozzátette azt is, hogy amikor ő 2009-ben a színházhoz került, Stantejsky már évek óta a teátrumnál dolgozott, a lehető legjobb volt a híre, és úgymond nem volt oka kételkedni a tisztességében.

Hartmann hétfői közleményében, amelyben a színház vezetésétől való ideiglenes visszalépését jelentette be, úgy fogalmazott, már őt teszik felelőssé a könyvelési visszásságokért, amelyek igazgatótársa idején történtek a színháznál.
A világ második legrégebbi prózai színháza, az 1776-ban alapított Burgtheater messze a legjobban dotált német nyelvű színház: a 2011/12-es szezonban 46,4 millió euró (14,5 milliárd forint) állami támogatást kapott, míg a második helyen álló zürichi Schauspielhaust 30,9 millióval szubvencionálták. Ugyanakkor a bécsi színháznak volt a legtöbb nézője is: 476 ezer, míg a második helyen álló hamburgi Thalia színháznak csak 217 ezer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik