Kultúra

Az államé lesz a Bárka

Március végéig állami fenntartásba kerülhet a budapesti Bárka Színház - közölte kedden Seress Zoltán igazgató.

Seress Zoltán nem kívánt reagálni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által a teátrumban jelenleg végzett ellenőrzés munkaanyagában szereplő, a sajtóban kiszivárgott megállapításokra. Hangsúlyozta, a jelentéstervezet egyetlen pontjához sincs hozzáfűznivalója, és amíg az ÁSZ honlapján hivatalosan meg nem jelenik a végleges jelentés, a benne lévő adatokat “ennek megfelelően” kezelik. Az ÁSZ február 13-án küldte meg a jelentéstervezetet, 15 napos válaszadási határidővel. A Bárka 7 oldalban, betartva a válaszadási határidőt, február 28-án elküldte reakcióit a számvevőszék észrevételeire – emlékeztetett.

Már tavaly nyáron fizetésképtelen volt

Az Index február 28-i cikkében azt írta, hogy a színház nem tudott teljes körű elszámolást bemutatni az ellenőröknek, és megsértette a számviteli törvényt a “felhasználásról vezetett hiányos könyveléssel”. A cikk szerint a jelentés megállapítja: a veszteséges működés miatt a Bárka Színház Nonprofit Kft. már 2013 nyarán fizetésképtelenné vált, és a teátrumnak több esztendeje nem sikerült megfelelően terveznie az éves gazdálkodását sem.

Az ÁSZ hétfői közleményében hangsúlyozta: a teátrum számvevőszéki ellenőrzése még folyamatban van, így az ÁSZ-nak tulajdonított megállapítások nem tekinthetőek a szervezet hivatalos álláspontjának.

Március végén átadják

Seress Zoltán kitért arra is, hogy a február 28-i társulati ülésen részt vett Kohut Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta: a Bárka által beküldött, 178,9 millió forintos állami támogatásról és annak ütemezéséről elkészített üzleti tervet a lehető leggyorsabban elfogadják.

A támogatási szerződést két nap múlva megköthetik, és az állami támogatás egy részét is átutalják. Kohut Balázs a társulati ülésen kitért az átadás-átvétel folyamatára is, amelyről pontos dátumot nem tudott mondani, de valószínűsítette, hogy az március végéig megtörténhet – tette hozzá az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik