Kultúra

A Kökénydombi Vénusztól az űrtechnológiáig

Ingyenes nyílt nap a Tornyai-múzeumban.

Az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű országos rendezvénysorozat részeként ingyenes tárlatvezetéssel és kézműves programokkal várják szombaton, délelőtt 10-től délután 5 óráig a látogatókat a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

A sorozat keretében március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen lesznek külöböző rendezvények. A cél, hogy az emberek megértsék: az uniós támogatások, a fejlesztések nem elvont fogalmak, hanem konkrét, megvalósult beruházásokat jelentenek – derül ki a szervező Miniszterelnökség közleményéből.

Mint ismeretes, a vásárhelyi közművelődési központot is egy EU-s projekt keretében újították fel 2009 és 2012 között. A múzeum akkor többek közt egy új, interaktív kiállítóhelyé kialakított épületszárnyat és egy korszerű bejárati portált kapott, illetve felújították és látogathatóvá tették a közgyűjtemény raktárát is.

Érdeklődő a Tornyai-múzeum felújított látványraktárában. (Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A Tornyai János Múzeumban március 8-án a dél-alföldi város hétezer éves múltra visszatekintő, de a jelenben is élő kerámiaművészete köré csoportosulnak a programok – mondta el a hétvégi családi nap kapcsán Elek András, a múzeum sajtóreferense.

A Kökénydombi Vénusztól az űrsiklók kerámia hőpajzsáig betekintést nyerhetünk a keramikusság történetébe. Tíz órától tárlatvezetés lesz a Hétköznapok Vénuszai állandó régészeti kiállításon, 11 órától a múzeum látványraktárának kerámiái között kalauzolják az érdeklődőket. Délután három órakor Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas kerámiaművész, a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumok főszervezője mutatja be a másfél évtizedes fennállását ünneplő szimpóziumok összegző tárlatát.

A délelőttön – a mindent a kéznek-elv jegyében – a restaurátorok munkájával is megismerkedhetnek az érdeklődők, de gyerekeknek szóló kézműves foglalkozásokkal is készülnek a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik