Kultúra

Mesebirodalom épül a Móra Ferenc Múzeumban

A tárlat legfőbb célja, hogy a látogató belecsöppenve Móra Ferenc mesevilágábaelvarázsolódjon vagy éppen egy kicsit játsszon.

A legendás Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidéző„mesebirodalom”  épül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az új interaktív Móra-kiállítás most készül. Az épülő tárlaton megjelenik papírország, egy igazi mesefa, a nyakkendős zsiráf és egy betűket hullató felhő is.

A készülő tárlat nem a hagyományos, vitrinben-falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra meséit, verseit, életbölcsességeit.

A kiállítás gondolati keretét Móra Ferenc apasága és nagyapasága adja. Móra rajongott Panka lányáért, valamint unokájáért, a kis „Vademberért”. A hozzájuk kötődő történetek láncára fűzik fel a múzeum szakemberei a tárlat egészét.

Különleges installációként kerül majd az egyedi megközelítésű Móra-tárlatba „papírország mesefája” – a fa ágán olvashatják a látogatók Kiss Lajos néprajzkutató e gondolatát is: „Mórában a fák lelke élt. A jóságnak olyan atmoszférája áradt belőle, hogy az ember maga is jobbnak érzi magát a társaságában.”

Móra Ferenc személye erőteljesen kötődik Szegedhez, de írásait minden magyar iskolás gyerek ismeri. A kiállítás rendezői szerint egy olyan kiállítás, amely Móra meséit dolgozza fel, az ország minden területéről értő közönségre talál majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik