Kultúra

Molnár C. Pál festőművész emlékkiállítása

freskó (freskó, )
freskó (freskó, )

Kiváló egyházi és díszítő festő műveiben a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul. Emlékkiállításának megnyitója a Szent Korona Galériában lesz pénteken 17 órakor.

A február 28-i tárlatnyitón Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András polgármester mond köszöntőt, majd Smohay András művészettörténész beszél Molnár C. Pál művészetéről. A kiváló egyházi és díszítő festő műveiben a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul. Izgalmas életpályája során megfordult Genfben, Párizsban, Rómában, a festészet a 30-as évektől lett legfőbb alkotói területe.

Életpályája

Molnár C. Pál (Battonya, 1894. április 28. – Budapest, 1981. július 11.) magyar festő és grafikus apja, Molnár József uradalmi intéző volt a Battonya melletti Tompapusztán. Édesanyja, Jeanne Contat svájci-francia nevelőnő volt a földbirtokos családnál; az ő családnevének kezdőbetűjét vette fel már elismert művészként a fia. 1912-ben aradi diákként országos rajzpályázaton első díjat nyert. 1915 és 1918 között rajztanári szakon tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol mestere Szinyei Merse Pál volt. A főiskola befejezése után Genfben, majd 1921–22-ben Párizsban élt. Úgy tanult a legtöbbet, hogy a Louvre-ban másolta a klasszikusokat. 1923-ban hazatért. Irodalmi műveket illusztrált, valamint fametszeteket készített, plakátokat tervezett. 1926-ban Giotto di Bondone azonos című alkotásának hatására festett Szent Ferenc a madaraknak prédikál c. festményével három évre ösztöndíjat nyert Gerevich Tibor által a római Collegium Hungaricumba. Az 1930-as évektől a festészet lett alkotói tevékenységének fő területe. Budapesti műtermében alkotott, nyaranként pedig Zsennyén, közben számos egyházi és állami megbízást kapott freskófestésre mind Budapesten, mind vidéken. Egyéni és csoportos kiállítások rendszeres résztvevője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik