Kultúra

Meghalt Djoko Rosic

A bolgár színész számos ismert magyar filmben szerepelt. Nyolcvankét éves korában hunyt el.

A szerb anyától és bolgár apától Krupanjban született színész pénteken halt meg – jelentette a Novonite.com bolgár hírportál, amely szerint az idős színész egy szófiai kórházban hunyt el. A művész néhány hete műtéten esett át agydaganata miatt.

Djoko Rosic 1932. február 29-én, tehát szökőévben született, életéveit ennek megfelelően számolta. 2012-ben, amikor 80. születésnapja alkalmából köszöntötték, azt mondta: úgy tartja, hogy még csak 20 éves.

Számos magyar filmben szerepelt

Szerbiában, Bulgáriában és Magyarországon is szerepelt filmekben. Magyar színészként is számon tartották, sőt az 1998-as Magyar Filmszemlén a Cigánytörvény című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta meg első nem magyar színészként. 2010-ben a 41. Magyar Filmszemlén életműdíjjal jutalmazták.

Djoko Rosic első főszerepét Magyarországon kapta Kardos Ferenc Hajdúk című történelmi filmjében, majd Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című, 1976-ban készült kultfilmjében Csapó Gyurka szerepét játszotta.

Három évvel később Szomjas György újabb “easternbe”, a Rosszemberekbe hívta, főszolgabírót alakított, szerepe szerint le kellett számolnia a somogyi betyárokkal. Később újabb megbízásokat kapott az Élve vagy halva, a Csak semmi pánik, a Magyar rapszódia, a Jadviga párnája című alkotásokban, majd újabb Szomjas-rendezésben, az 1956-os forradalom eseményeit megörökítő Nap utcai fiúkban szerepelt.

110 filmben szerepelt

A Bolgár Filmakadémia először osztott díjakat 2010-ben és akkor megkapta a legjobb epizódszereplőnek járó elismerést Edelényi János Príma primavera című, 2008-ban készült filmjében nyújtott alakításáért. Ugyanennek a filmnek a főszereplője, Veszela Kazakova szintén kitüntetést vehetett át a Bolgár Filmakadémiától.

Djoko Rosic a magyar filmek forgatásának ideje alatt megtanult magyarul is, de csak annyira, hogy “elboldoguljon a kocsmában”. Rosic egyetlen magyar filmben, a Príma primavera Feri bácsijaként beszél saját hangján magyarul, mert a rendező, Edelényi János erre rábeszélte és türelmesen kivárta, amíg elmondja a szöveget.

Pályafutása alatt összesen 110 filmben szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik