Kultúra

Ennél hülyébb könyvcím kevés lehet

Az ürülék eredete vagy a Hogyan szellentsünk randevún csak ízelítő a versenyből.

A 2014. évi Diagram-díj több tucat könyvből kiválasztott hat jelöltje között van a New York kisboltosainak macskáit bemutató Working Class Cats (Munkásosztály macskái) című könyv, a Pie-ography: Where Pie Meets Biography (Pitekészítés: ahol a pite életrajzzal találkozik) című szakácskönyv, amely 39 brit női gasztroblogger 42 pitereceptjét adja közre más tanácsokkal is megspékelve.

Identitáskeresés egy hal szemszögéből

Az Are Trout South African (Dél-afrikai-e a pisztráng) című novellagyűjteményében Duncan Brown egy hal szemszögéből indul identitáskeresésre. A How To Pray When You’re Pissed at God (Hogyan imádkozzunk, amikor borzasztóan dühösek vagyunk Istenre) című könyvében Ian Prunett rádiós műsorvezető, az episzkopális egyház lelkésze azt fejtegeti, hogyan lehet az élet kegyetlen pillanataiban a nyers indulatokat imákba foglalni.

A The Origin of Feces (Az ürülék eredete) című mű szerzője az emberi és az állati ürüléknek a biológiai rendszerekben játszott szerepét világítja meg. A How To Poo on Date (Hogyan szellentsünk randevún) című könyv szerzői, Mats és Enzo toalett-etikett tanácsokat ad romantikus találkozások idejére.

Komoly tartalomnak kell mögötte állnia

Tom Tivnan, a díjat kitaláló és gondozó Bookseller könyvpiaci szaklap és honlap illetékese szerint a díj a blikkfangos címek fontosságára hívja fel a figyelmet. Az idei jelöltek listája ismét rámutat arra, hogy más irodalmi díjaktól eltérően – amelyek a könyveket a tartalmukról ítélik meg – a Diagram-díj a korszellemre összpontosít.

A Bookseller magazin által alapított díjat 1978 óta ítélik oda a legfurább könyvcímekért. Az elismerés feltétele, hogy a mű komoly tartalommal bírjon, a cím pedig szintén ne “tréfából legyen idétlen”.

A nyertesekről közönségszavazás dönt, az eredményeket március 21-én teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik