Kultúra

Megjelent Chaplin egyetlen regénye

Megírása után több mint 60 évvel először jelent meg Charlie Chaplin egyetlen regénye, amely élete legborúsabb időszakában készült.

Az 1948-ban született, Footlights című kisregényt a színész és rendező archívumát a Chaplin család megbízásából 2002 óta digitalizáló Bolognai Filmmúzeum, a Cineteca di Bologna adta ki abból az alkalomból, hogy a művész idén száz éve debütált a filmvásznon. A centenáriumot több eseménnyel is megünneplik – írta a The New York Times.

Együtt Buster Keatonnal

A több mint 60 évig kiadatlanul kallódó művet Chaplin életrajzírója, David Robinson állította helyre eredeti alakjában a bolognai intézet kutatóival, a színész ugyanis számos vázlatot hagyott hátra – immáron teljes egészében digitalizált – archívumában.

Csakúgy, mint a Rivaldafény (Limelight), a Footlights is Londonban játszódik. Főszereplője egy korosodó bohóc, Calvero, aki ráébred, hogy már nem tudja felkelteni a közönség érdeklődését. A bohóc megmenti egy öngyilkosságra készülő gyönyörű táncosnő életét, majd segít neki visszatalálni a tánchoz. A film arról a jelenetéről a leghíresebb, amelyben együtt látható Charlie Chaplin és Buster Keaton, a némafilmes korszak két idősödő sztárja, akik sem az előtt, sem az után nem szerepeltek együtt.

Megírása után több mint 60 évvel először jelent meg Charlie Chaplin egyetlen regénye, amely élete legborúsabb időszakában készült.

A kisregény és a film Chaplin életének egyik legborúsabb korszakából való. 1947-ben a színészt beidézték az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság elé – végül el is hagyta az Egyesült Államokat -, egy fiatal színésznő pedig apasági keresetet nyújtott be ellene. A filmcsillag tagadta a viszonyt, a bíróság azonban őt nevezte meg a színésznő gyereke apjának. Charlie Chaplin ekkor tekintett vissza fiatal éveire Angliában, ahol szülei egy zenés színházban léptek fel. Apja rettegett a színpadtól, végül halálra itta magát.

Restaurálják a filmeket

A kisregényben a filmnél sokkal erősebben tetten érhető a színész félelme a közönségtől, egy öreg bohóc rettegése attól, hogy nem tudja megnevettetni a publikumot – magyarázta a filmmúzeum egyik szakértője.

Ez az első alkalom, hogy a Chaplin család jóváhagyta egy korábban kiadatlan anyag nyomtatásban való megjelenését. A művet tartalmazó kötetben Robinsonnak a Rivaldafényről szóló esszéje, fotók és más dokumentumok is megtalálhatók.

A kedd esti londoni bemutatóra meghívták Claire Bloom színésznőt is, aki húszas évei elején Therezát, a táncosnőt alakította a filmben.

A Cineteca di Bologna restaurálással foglalkozó részlege, a L’Immagine Ritrovata, amelyet a világ egyik legjobbjaként tartanak számon, már 1998-ban megbízást kapott a Chaplin családtól a művész több mint 70 filmjének helyreállítására. Már ezzel a munkával is végeztek, néhány alkotást azonban lehet, hogy még egyszer restaurálnak az időközben megjelent új technológiák segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik