Kultúra

Betiltottak egy Oscarra jelölt filmet

leonardo dicaprio (leonardo dicaprio, )
leonardo dicaprio (leonardo dicaprio, )

Kenyában úgy gondolják, mindennek van határa, ezért betiltották Martin Scorsese A Wall Street farkasa című Oscar-díjra jelölt filmjét.

A kenyai cenzúratestület Facebook-oldalán közölte: “Mindennek van határa, úgy gondoljuk, a kenyai közönség jobbat érdemel. A Wall Street farkasa című film be lett tiltva. A filmet Kenyában nem lehet árusítani, bemutatni és forgalmazni. A rendelkezés megsértői büntetésre számíthatnak.”

Marin Scorsese filmjét, amely egy csaló bróker tündöklését és bukását ábrázolja Leonardo DiCaprióval a főszerepben, számos kritika érte drogos és erotikus jelenetei, valamint a párbeszédekben elhangzó rengeteg káromkodás miatt. A rendező a bírálatokat azzal hárította el, hogy filmje “egy dekadens ámokfutó gondolatébresztő portréja”.

Több ázsiai és közel-keleti országban is cenzúrázták a produkciót, Dubajban a majdnem háromórás filmet 45 perccel csonkították meg. Az amerikai filmakadémia azonban beszavazta a legjobb film kategória Oscar-jelöltjei közé és DiCaprio alakítását is jelöléssel ismerte el. Pár napja a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók Golden Globe-díjat adtak a színésznek a gátlástalan bróker megjelenítéséért.

Vér, erőszak, szex, kegyetlenség, női sofőrök – betiltott filmek

A vicc szerint a szaud-arábiai pár meglátja a Vége feliratot, egymásra néz, széttárja a kezét, majd elhangzik a kérdés: ez volt a Thelma és Louise? Ez a 8 perc? A vicc alapja az a tény, hogy a szunnita országban ha minden olyat kivágnának a filmből, ami ott tilos (vagy tilos látni, pl. nők vezetnek), 8 percnyi anyag maradna Ridley Scott 1991-es klasszikusából.

De nemcsak a vallásos országokban szokás betiltani filmeket (a Scorsese-féle Krisztus utolsó megkísértését Magyarországon a 90-es évek közepén a tévében nem adták le, de Görögországban is rengetegen tiltakoztak a film bemutatásakor, mivel az sokak számára elfogadhatatlanul ábrázolja Jézust – még mozikat is gyújtottak fel), hanem egyéb megfontolásokból.

Gondolták volna, hogy Nagy-Britanniában máig vannak betiltott filmek? Filmek, amik nem kerülhetnek országos moziforgalomba? Mint a japán Grotesque című film, egy horror, melyben egy elrabolt párt kínoznak és erőszakolnak meg brutálisan (pl. szemkinyomás, amputálás). Ugyanígy nem láthatják a britek a Mickey című filmet, amelyben két gyerek öl és kínoz meg egy harmadikat. Az emberi százlábú című filmnek már két része is van, ez a beteg mozi arról szól, hogy egy sor embertársunkat egy őrült doktor egymáshoz varrja – az egyik fenekéhez a másik száját, és így tovább, így alakítván ki az emberi százlábút. Fincsi, mi? Moziba ez sem kerülhetett.

Az ilyen beteg filmek mellett olyan, ma már akár klasszikusnak tekinthető filmek is be voltak tiltva, mint a Született gyilkosok (Oliver Stone rendezőnek ki kellett vágnia 4 percet a filmből), Finnországban, Izlandon, Németországban és Írországban az 1981-es A gonosz halott volt betiltva (aminek azóta lett remake-je is), sőt a világ egyik legjobb horrorfilmje, Az ördögűző 1990-ig nem volt látható Nagy-Britanniában még +18-as ajánlással sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik