oscar-dij(960x640)(3).jpg (oscar díj)
Szórakozás

Boldogan csiripelnek az Oscar-jelöltek

David O. Russell Amerikai botrány és Alfonso Cuarón Gravitáció című alkotása kapta idén a legtöbb, tíz-tíz jelölést az amerikai filmakadémia díjaira.

David O. Russell Amerikai botrány és Alfonso Cuarón Gravitáció című alkotása kapta idén a legtöbb, tíz-tíz jelölést az amerikai filmakadémia díjaira. A jelöltek Twitter-üzenetekben fejezték ki örömüket, a kimaradottak csalódottságuknak adtak hangot.

Akiknek sikerült

Ez egy bámulatos versengés, és kemény munkánkat mi sem bizonyítja jobban, mint a kilenc jelölés az akadémiától – hangoztatta Steve McQueen brit rendező, aki a 12 év rabszolgaság című film alapjául szolgáló történetet Solomon Northup hegedűművészről kiásta az ismeretlenségből.

17 – ezt a számot írta igen magvas Twitter-üzenetében Megan Ellison 27 éves producer, akinek Annapurna Pictures nevű cége a legjobb film kategóriában jelölt két amerikai filmet, az Amerikai botrányt és A nőt gyártotta, csak úgy, mint Vong Kar-vaj A nagymester című alkotását. A cég filmjei összesen 17 Oscar-jelölést zsebeltek be.

Az Amerikai botrányban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő kategóriában jelölt Amy Adams azt írta: “gratulálok az Amerikai botrány és A nő szereplő- és alkotógárdájának, ez az a két film, amelyre rendkívül büszke vagyok, hogy részese lehettem”.

“Itthon vagyok Malibuban, teázom és a napfelkeltét figyelem… Milyen nagyszerű ébresztőóra és hír ahhoz, hogy felébredjek ezen a reggelen” – írta Matthew McConaughey, akit a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelöltek a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért.

Azt hiszem, kapok majd fagylaltot tejszínhabbal, cukrozott gyümölccsel és sziruppal, olyat, amilyet a repülőgépen adnak. Általában ott kihagyom, de úgy gondolom, hogy most egy extra tejszínhabos fagylaltot kapok, lehet, hogy csokisziruppal. Valójában most szárnyalok…” – írta Terence Winter, A Wall Street farkasa című film Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírója.

…és akiknek nem

Csalódottságának adott hangot Michael De Luca, a nagy sikerű Phillips kapitány című film producere. “Idén nagyon zsúfolt volt a mezőny. Nagyon jó mozik születtek. Együtt érzek Tommal, aki oly régóta mindenben oly csodálatos alakítást nyújt” – mondta Tom Hanksre, a címszereplőre utalva.

Megfigyelők szerint Tom Hanks egyike a “nagy veszteseknek” a jelölésért folyt harcban. Az amerikai filmakadémia, amelynek tagjai körében nagyon népszerű, korábban öt alkalommal jelölte őt, és a Forrest Gumpban, valamint a Philadelphiában nyújtott alakításáért oda is ítélte neki az Oscar-díjat.

A másik nagy vesztesnek a veterán Robert Redfordot tartják, sokan várták, hogy a Minden odavan című filmben nyújtott alakításáért jelölést kap a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

A filmek közül a Coen testvérek Inside Llewyn Davis című alkotását tartják nagy vesztesnek, amely idén három-három Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott a kritikusoktól, de most be kellett érnie két jelöléssel.

A Disneyt is az utóbbiak közé sorolják, a Mary Poppins történetét feldolgozó Banks úr megmentése című filmjét nem jelölték sem a legjobb film kategóriában, sem női főszereplőjét, Emma Thompsont a legjobb női főszereplő kategóriában.

Nem sikerült a magyar filmnek

Már az is nagy dolog, hogy Szász János filmje, A nagy füzet bekerült a legjobb kilenc külföldi film közé,de végül nem jelölték Oscarra az alkotást. A rendező a Hír24-nek elmondta, hogy így is boldog, és nem keseredett el.

Ajánlott videó