Kultúra

Így emlékezik az Újszínház Helyey Lászlóra

Helyey László (Helyey László)
Helyey László (Helyey László)

Nemcsak különleges hangját, hanem emberi nagyságát is méltatták.

Életének 66. évében pénteken meghalt Helyey László Jászai-díjas színművész. Mint ahogy arról a Hír24 is beszámolt, december elején egy vidéki színházból kórházba szállították, mivel fulladásos rohamok kínozták. Mint később kiderült, tüdőembóliát diagnosztizáltak nála.

A művészt az Újszínház saját halottjának tekinti. Így emlékeznek rá:

“Az Újszínház társulata egyik meghatározó, legmarkánsabb színész egyéniségét vesztette el”

A teátrum honlapján felidézik a színművész pályájának fontosabb állomásait. Egyebek közt egyedülállóan szép és szinte operaszerű orgánumát  méltatták:

“Laci hangja elandalította a szívet, a magyar nyelv ősi hangjai állhattak össze benne, mintha több ezer éves önmagunkat hallgattuk volna, ha ő beszélt. Beszélt, de mindig annyit, amennyit kellett. Amikor más még folytatta volna, ő elhallgatott. Az érték mellett jól ismerte a mértéket is.”

Megemlékeznek Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művében nyújtott alakításáról, mint fogalmaznak, Henrik szerepét mintha a színészre írták volna.

Mátyás királyként a csúcson

Felidézik utolsó újszínházi bemutatóját is, amelyben Mátyás királyt alakította. A színház Facebook-oldalán közzétett nekrológban azt emelik ki, hogy az Újszínház előadásában játszott Mátyás király szerepe színészi pályájának betetőzése volt. A színház igazgatója, Dörner György kifejezetten Helyey László játékára íratta Szőke István Atillával a tavaly nyáron Nagyvázsonyban bemutatott Országjáró Mátyás királyt.

Mátyás király szerepével Helyey László 1979-ben A világ közepe című filmben találkozott először. “Ettől kezdve már nem a szereplő maszkját igazították Hunyadi Mátyáshoz, hanem a királyi portrékhoz Helyey László vonásait építették bele, így készült a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat” – idézik fel.

20 évesen kezdte

Helyey László 1948. május 21-én született Budapesten. A színészi pálya megalapozásaként 1968-ban amatőr színészként játszott az Universitas Együttesben.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett diplomát, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, 1978-tól a Nemzeti, 1982-től a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét Kaposváron szerepelt, később Pécsett és Szolnokon játszott, 1992 és 1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.

Karakterszínészként komikus és komoly hangvételű színművekben egyaránt játszott, szerepei között van Pozzo (Beckett: Godot-ra várva), Cyrano de Bergerac (Rostand), Lvov doktor (Csehov: Ivanov).

Depardieu, Donald Sutherland, Morgan Freeman

Már főiskolásként filmezni is kezdett: Köcsög Pistát játszotta A törökfejes kopjában, szatirikus szerepet alakított a Bástyasétány ’74-ben. Az Akli Miklós című Mikszáth-adaptációban Ferenc császár volt, majd Csáky gróf az Érzékeny búcsú a fejedelemtől című filmben. Szerepelt a Hajnali háztetők (1986), a Szamba (1995) és a Honfoglalás (1996) című filmekben. A televízióban eljátszotta a Volpone egyik főszerepét is.

Helyey László félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott, emellett kedvelt szinkronhang: az ő hangján szólal meg rendszeresen Gérard Depardieu és Donald Sutherland, emellett maradandót alkotott Morgan Freeman hangjaként a Hetedik című filmben, valamint Michael Gambon magyar hangját is adta A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Peter Greenaway-filmben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik