Kultúra

Újabb német díjat kapott Nádas Péter

 

A magyar írónak ítélték az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat. A kétévente odaítélt elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják majd át.

 

Nádas Pétert a díjra jelölő nemzetközi zsűri a legnagyobb európai írók egyikeként jellemezte – tájékoztatta az MTI-t pénteken a Würth Alapítvány. A zsűriben az irodalmi élet és más művészeti ágak képviselői kaptak helyet, például Anna Maria Carpi olasz író, Lars Gustafsson svéd költő-író, Harald Hartung író, Sigrid Löffler kritikus vagy Jürgen Wertheimer irodalmár-író.

A szervezetet Carmen és Reinhold Würth 1987-ben alapította. Célja a kiemelkedő kulturális személyek kitüntetése irodalmi, zenei és képzőművészeti díjak révén.

A 25 ezer euróval járó elismerést kétévente adják át, Nádas Péter a kilencedik író, akit az Európai Irodalmi Würth-díjjal jutalmaznak. Az alapítvány ezzel a kitüntetéssel kívánja ráirányítani a figyelmet Európa kulturális sokszínűségére.

Korábban Hermann Lenz, a német könyvszakma békedíjával elismert Claudio Magris, Claude Vigée, Harald Hartung, a Nobel-díjas Herta Müller, Peter Turrini, Ilija Trojanow, valamint Hanna Krall vehette át az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik