Kultúra

Királyréti karácsonyvasút

December 14-től január 8-ig karácsonyi díszbe öltözött kisvonatok közlekednek, advent utolsó vasárnapján Betlehemes járat indul.

A feldíszített, fűtött szerelvényekből a karácsonyfa mellől gyönyörködhetnek a téli börzsönyi tájban. A vonatok ilyenkor csak hétvégén közlekednek menetrend szerint, hét közben csak csoportok bejelentkezése esetén indulnak el. A két ünnep között viszont járnak, mert ilyenkor sokan szeretnének kimozdulni otthonról.

A karácsony előtti hétvégéken és december 25-26-27-28-29-én kisvonat indul:

Kismarosról 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 órakor (ez csak másnap reggel jön vissza Kismarosra).

Királyrétről ezeken a napokon a vonatok 8.38, 10.38, 12.38, 14.38, 16.38 – kor indulnak.

Betlehemi kisvonatok

Ennél is különlegesebb kirándulást kínál a Királyréti Kisvasút azoknak, akik december 22-én, vagyis az utolsó adventi vasárnapon szeretnének a környékben gyönyörködni. Ezen a napon háromnegyed 11-kor és háromnegyed 1-kor Betlehemes kisvonat indul a kismarosi végállomásról.

Ezek a szerelvények a Kismarosi Ámulat Színtársulat segítségével Betlehembe, Jézus születésének helyszínére szállítják az utasokat. Útközben találkozhatnak a szintén Dávid városába tartó három napkeleti bölcs uralkodóval, s tanúi lehetnek annak is, hogy az angyalok miként adják hírül a Messiás születését az egyszerű pásztoroknak, s végigélhetik Mária és József szálláskeresését és boldogságát.

( A társulat Szellemkisvasút nevű produkciója akkora siker volt novemberben, hogy a tervezett vonatok dupláját kellett elindítani.)

Európában egyedülálló az, ahogyan a kisvonat szerelvénye mozgó nézőtérként működik, és a benne felszerelt hangtechnika segítségével érthetik a betlehemes játék szereplőit, akik a zenés-táncos jeleneteket hol a szerelvény mellett, hol pedig bent a vonaton adják elő. A szerelvény rossz időben is elindul, a kocsik fűtöttek, a Betlehemes Kisvonat kulisszáit pedig a téli Börzsöny-hegység szolgáltatja.

Jegyvásárlás

Jegyekről érdemes előre gondoskodni, mert a korábbi hasonló műsoros vonatokra óriási volt a túljelentkezés. Jegyet lehet venni a Királyréti Erdei Vasút kismarosi jegypénztárában, vagy lehet rendelni a program.kiralyret@gmail.com címen és telefonon: 06 20 852 4512.

fotó: királyrét.bloglap.hu

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik