Kultúra

Nem egymást fogjuk ütni a fesztiválon

Idén a válság jegyében „csak” 400 millióból gazdálkodik, és öt nappal rövidebb lesz Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), mint korábban. A 11 napban viszont világsztárok váltják egymást a színpadokon.

A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatójának központi eleme a gazdasági válság volt. Mint – a tavaly Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatónak kinevezett Vitézy Zsófia elmondta, a takarékosság elérte a BTF büdzséjét is. Lerövidül, és a március 16-26. közötti időszakra korlátozódik az eseménysor, és le kell mondani például az utóbbi években nagy sikerrel futó kísérőrendezvényről, a Fringe-fesztiválról is.

A majd’ 400 milliós büdzsé a humánerőforrás (170 millió) és a fejlesztési (80 millió) tárca, illetve a főváros (150 millió) támogatásából jön össze. A várható jegybevétel több mint 90 millió forint, s ennek több mint a fele már befolyt a fesztivál kasszájába. A kulturális rendezvények beharangozói egyébként évek óta a megszorításokról szólnak, ez nem volt újdonság. Az már sokkal inkább, hogy Csomós Mikós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, miközben olyanokat mondott, hogy „azért fontos a rendezvény, mert 32 éves”, alig félreérthetően odaszúrt a fejlesztési tárcának, mert idén az nem tartja elég fontosnak turisztikai szempontból a fesztivált, s ezért megvágta (konkrétan megharmadolta ) a támogatást. Vitézy azt is kiemelte, hogy eddig voltak szponzori pénzek is, de idén ezek elapadtak. Nem nevezte meg, de a korábbi évek egyik kiemelt támogatója az OTP volt.

A fanyalgók persze sohasem tudták, mitől áll össze fesztivállá a sok helyszínen futó programsorozat, s mi a különbség egy átlagos februári – zenei, színházi – kulturális merítés és a márciusi nagy BTF között. A főváros kulturális élete ugyanis dacol a válsággal, a színházak tele vannak, pezseg a koncertélet. Bármely hónapban, ha egy kicsit több pénz nyomnánk e területre, és több nemzetközi sztárt hívnánk, mondhatnánk, hogy íme, itt a fesztivál.

Ám, most nem akarnánk fanyalogni, mert túl a fentieken, március e két két hetében tényleg különösen impozáns műsor vár a fővárosiakra. Hagyományosan a zenéé a főszerep. Ahogy Szőcs Géza államtitkár mondta, ez az a terület – a fotó mellett -, amellyel a magyar művészek leginkább hírét vitték a világba a kultúránknak.

Tizenegy nap alatt 15 helyszínen 48 előadás várja az érdeklődőket. Vendégünk lesz többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, aki a csillogó tehetségű török Özcan Ulucan társaságában ad Bach- és Mozart-koncertet.  Az orosz zene zongoraművész-zeneszerző ikercsillagaitól, Rahmanyinovtól és Szkrjabintól két századfordulós darabot játszik a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar, a karmesteri pódiumon Mihail Pletnyovot, a zongora mellett Nyikolaj Luganszkijt láthatjuk. Az itáliai barokk legendás mesterei – az I Musici di Roma zenészei – Vivaldi-concertókkal térnek vissza Budapestre.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók Béla születésnapjára időzítette A fából faragott királyfit és Sztravinszkij idehaza kevéssé ismert Orfeusz-balettjét, közreműködik a Szegedi Kortárs Balett. A táncprogram is tartogat csemegéket, például a világhírű flamencotáncos, Israel Galván Aranykor című produkcióját, amelyet 2005-ben az év táncelőadásának választották.

Lesz egy Ütős nap is, ami – ahogy Káel Csaba, Händel Herkules című zenedrámáját a fesztivál keretében színpadra állító Müpa-igazgató mondta – „nem azért lesz ütős, mert ütjük egymást”. Kocsis Zoltán Ingrid Fliter és az Amadinda muzsikusainak oldalán Bartók kétzongorás-ütős Szonátáját adja elő. Ugyanezen a hangversenyen a pianisták „trónkövetelő” nemzedéke egy pazar Sztravinszkij-kompozíció, a Menyegző előadásában vesz részt. Végül Gary Burton és Chick Corea világsztárduója kápráztatja el a jazzkedvelőket.  

A jazz és a könnyedebb műfajok kedvelőinek az 1920-30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című – Katona József Színházas – előadás, illetve igazi jazz szenzációnak ígérkezik Szakcsi Lakatos Béla Gypsy-Indian World Jazz Projectje

Egy sorozatgyilkosról szóló, ária- és zenekari betétekkel tarkított „pokoli” darabbal érkezik a fesztiválra a világsztár színész, John Malkovich.

A családi programok, a köztereket birtokba vevő szabadtéri események új színekkel gazdagítják a fesztiválpalettát. Dalra fakasztják a városlakókat, afféle művészeti „flash mob” gyanánt kórusok, énekegyüttesek lepik majd el a várost, a nap végén pedig a Felvonulási téren egyesülnek egy speciális szabadtéri koncert keretében.

A fesztivált az egyik legjobb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra estje zárja, melyen Charles Dutoit vezényel és magyar világsztár, Baráti Kristóf hegedül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik