deák gyűjtemény (deák gyűjtemény, )
Kultúra

Megújul a 25 éves Városi Képtár

Kiállítás nyílik a Deák Gyűjtemény teljes anyagából

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény. Megújult külsővel és a Deák Gyűjtemény teljes anyagából nyíló kiállítással várják november 8-ától az érdeklődőket.

Deák Dénes megálmodott egy gyűjteményt, amely a Belváros szívében, az Oskola utca 10. szám alatt található. A kollekció a 20. századi magyar képző- és iparművészet anyagából válogat. A műtárgyak jelentős részét Deák Dénes budapesti műgyűjtő adományozta Székesfehérvárnak 25 évvel ezelőtt. Ma összesen 260 művész, 895 alkotását őrzi.

„Nagy öröm számunkra, hogy 25 éve jelen van, és jelentős szerepet tölt be a város kulturális életében a Képtár. A nagyszabású tárlatoknak otthont adó falak ismét megújulnak, és november 8-tól állandó kiállítással, a Deák Gyűjtemény teljes anyagával várjuk a művészetet szerető közönséget.” – mondta Szűcs Erzsébet. Az intézmény igazgatója hozzátette: „A Képtár hangulatos épülete, az elődeink tisztelete, az  itt dolgozó kreatív, fiatal és fiatalos gondolkodású szakemberek mind segítenek abban, hogy jó hangulatú kiállításoknak adjuk otthont, ahová szívesen jön és jár vissza nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztály, a gyermekek is. A jövő művészetet szerető és pártoló közönsége.”

Fotó: ÖKK

„Merjük szeretni Székesfehérvárt! Merjük felfedezni értékeinket! Ezek a gondolatok vezéreltek bennünket 25 évvel ezelőtt, amikor Kovalovszky Mártával, Kovács Péter Barnabással és még jó néhány elhivatott szakemberrel elhatároztuk, hogy az Oskola – egykori Zalka Máté – utca 10. szám alatti szükséglakások helyén létrejöjjön egy új közösségi tér, a Városi Képtár, amely méltó helyet ad Deák Dénes gyűjteményének.” – idézte fel az 1980-as évek eseményeit Balsay István.

A város egykori vezetője hozzátette: „Székesfehérvár értékeiről, a jó célt szolgáló törekvésekről soha nem szabad lemondani! Mint ahogy a 2013-as Szent István Emlékév, úgy a Városi Képtár elmúlt 25 éve is jó példa arra, hogy a közös akarat, az összefogás erősíti a helyi közösséget és előreviszi a város fejlődését.”

Nemcsak a külső, hanem a tartalom is megújul

Így a múzeumpedagógiai program is. „A művész személyiségét, életét járjuk körül és onnan jutunk el az alkotásig. Megszemélyesíteni, magunkénak tudni, megismerni emberként a művészeket, eközben észrevétlenül rögzül bennünk az alkotó neve és a hozzá társított kép is.” Erről és az új programról szólt Orosz Enikő múzeumpedagógus. „Már az utcai nagykapu átfestésével is azt jelezzük, hogy itt vagyunk! Bevezetjük a hétvégi nyitott műhelyeket, ahol minden korosztály számára ajánlunk programokat. A hétvégi betekintéseknek köszönhetően egyrészt informálódni lehet a programokról, másrészt átsétálva a képtáron újra és újra találkozhatunk a régebbi és új művekkel. Megszokjuk, megszeretjük, otthon leszünk benne. Új közösségi teret hozunk létre.  A cél, megszerettetni a művészetet és nem kötelezni!”- emelte ki Orosz Enikő. Jövőbeli terv a múzeumi bolt folyamatos fejlesztése és bővítése. A 25. évforduló alkalmából nem csak reprodukciókat, albumokat és képeslapokat lehet majd kapni, hanem olyan tárgyakat is, amelyeket a hétköznapokban minden korosztály tud használni.

Az ünnepi programok

A 25 éves Városi Képtár jubileumi eseményei november 8-án, pénteken 15.00 órakor kezdődnek. A Szent István Király Múzeum Rendházában a nyitott kerekasztal beszélgetésen jelen lesznek a Deák Gyűjtemény létrehozói, alkotói, támogatói, a Deák Dénes Alapítvány díjazottjai és a fehérvári polgárok. A Deák Gyűjtemény új, állandó kiállításán és a Szobor – Játék időszaki kiállításon dr. Cser-Palkovics András polgármester mond köszöntőt. A tárlatot Marosi Ernő művészettörténész nyitja meg. Az este további részében komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kulturális és gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket. November 9-én a műgyűjtésről szól a nap, ahol a délelőtt folyamán a fehérvári egyedi gyűjtemények bemutatóját követően délután a kortárs galériások és műgyűjtők találkoznak az Oskola utca 10. szám alatt.

Ajánlott videó