Kultúra

Kanadai írónő kapta a Nobel-díjat

nobel-dij(960x640)(2).jpg (nobel díj)
nobel-dij(960x640)(2).jpg (nobel díj)

Alice Munro kanadai írónőnek ítélte oda a 2013. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Peter Englund, az akadémia titkára a kortárs novella mestereként méltatta a 82 éves írónőt, akit régóta a díj várományosaként emlegettek.

Fotó: AFP / Peter Muhly

Alice Munro 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker Díjat, idén nyáron azonban bejelentette, valószínűleg felhagy az írással. Munro elsősorban novellaszerzőként ismert, ám sokak szerint annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz írásaiba, mint a regényírók többsége egész életművébe. Művei magyarul is megjelentek.

Alice Munro a 13. Nobel-díjas írónő, legutóbb, 2009-ben Herta Müller részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona (272,3 millió forint) is jár. Tavaly a kínai Mo Jenre esett a testület választása. Az irodalmi Nobel-díjat eddig csak egyetlen magyar, Kertész Imre kapta meg írói munkásságért.

Idén a legesélyesebbnek Murakami Harukit tartották a díjra, míg Alice Munro a második helyen szerepelt a Ladbrokes fogadóirodánál. A negyedik helyen egyébként a magyar Nádas Péter is versenyben állt Joyce Carol Oates amerikai íróval.

Bár a Svéd Akadémiát kezdettől fogva számos kritika érte a döntései miatt, az irodalmi Nobel-díj eszmei és anyagi értelemben egyaránt a legértékesebb irodalmi díj. A kritikák részben arra vonatkoztak, hogy egyes kiemelkedő szerzők soha nem kapták meg az irodalmi Nobel-díjat, míg kevésbé érdemes társaik átvehették azt. Másrészt sokan a kitüntetés mögött politikai megfontolásokat és érdekeket feltételeznek.

Olvasói sztorik