Tudomány

Erre költötték a Nobel-vagyont

A politikusok jótékonykodnak, az írók a díj után kevesebbet dolgoznak, van aki motorkerékpárjára költötte, más krokettpályát vett, de többen egyszerűen befektették.

A Nobel-díj kitüntetettjei gyakran meglepő módon hasznosítják a díjjal járó nyolcmillió svéd koronát (274 millió forint). Akárcsak a lottónyertesek, a hétfőn kezdődő 2013-as Nobel-díj szezon kitüntetettjei is maguk döntik el, hogy válaszolnak-e arra, hogy mire költik a pénzüket.

Anyagi függetlenség

Serge Haroche, a 2012-es fizikai Nobel-díj kitüntetettje elmondta, hogy “nem volt ideje a pénzen gondolkodni”. Annyit bevallott, hogy ingatlanba szeretne fektetni, akárcsak sok más Nobel-díjas azon kevesek közül, akik mertek a hatalmas pénzről beszélni. A díjazottak ugyanis saját belátásuk szerint használhatják fel a díjjal járó pénzt.

“Azt hiszem, ez nagyban függ származási országuktól, személyes anyagi helyzetüktől és jövedelmüktől” – mondta a francia hírügynökségnek Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főigazgatója.

Elfriede Jelinek osztrák írónő, aki 2004-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, kijelentette, hogy “az anyagi függetlenségét” biztosította belőle.

Mások szabadjára engedték szenvedélyüket. A 2001. év orvosi Nobel-díjasa, Sir Paul Nurse például felújította motorkerékpárját. Egy másik orvosi Nobel-díjas, Richard Roberts (1993) krokettpályát építtetett a háza előtt.

Az elnök nem adta másnak a pénzt

Az irodalmi Nobel-díjasok jóval diszkrétebbek, ami a friss keletű vagyonuk felhasználását illeti.

“Még ha a Nobel-díjat elnyert szerzők eléggé ismertek is, sokan közülük nem keresnek túl sokat a műveikkel” – magyarázta az uppsalai egyetem kutatója, Anna Gunder.

A díj segítségével gondoskodhatnak a jövőjükről, és kizárólag az írásnak élhetnek, de vannak a pénznek negatív hatásai is.

“Ez sok mindent megváltoztat a pályájukon. A díjat követő évben kevesebbet írnak, de általában egy-két év múlva újrakezdik” – mutatott rá a kutató.

A Nobel-békedíjasok esetében általában hagyományosabb a választás. Az elismert politikusok, szervezetek vagy aktivisták rendszerint reflektorfénybe kerülnek, és színt kell vallaniuk, mit tesznek a pénzzel.

Sokan – mint például Barack Obama amerikai elnök 2009-ben és az Európai Unió 2012-ben – jótékony szervezeteknek ajánlották fel a pénzt.

Mások a saját programjaikat finanszírozzák a díjból. A 2008. év Nobel-békedíj kitüntetettje, Martti Ahtisaari volt finn elnök közölte, hogy a pénzt az általa alapított válságkezelő csoport működtetésére fordítja.

Kivételt jelentett az 1920-ban kitüntetett Woodrow Wilson amerikai elnök, aki egy svéd bankba helyezte el a pénzt a jövőjét biztosítandó, második elnöki mandátumának lejárta utánra.

A Nobel-díj összege évről évre változik. 2012-ben a pénzügyi válság miatt 20 százalékkal csökkent.

A következő években várhatóan nem emelkedik majd, de a kitüntetetteknek így sem kell elégedetlenkedniük, ha megkapják azt a bizonyos stockholmi vagy oslói telefonhívást.

A díjat elnyerők egy része szerint jó dolog a pénz is, de az elismerés többet ér.

“A díj a pénz nélkül is ugyanolyan értékes lenne” – vélte Haroche professzor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik