Kultúra

Októberi estek a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél

Kezmuvesek-haza(960x640).jpg (1)
Kezmuvesek-haza(960x640).jpg (1)

Pénteken Somogyi Győző előadásával kezdődik a programsorozat

A 2013. évi Szent István Emlékév ünnepi programjai a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél sem fejeződtek be a nyár végeztével. A szervezet az év minden hónapján készül egy-egy, az emlékévhez kapcsolódó eseménnyel az évi programok szokott folyamához kötődően, azt kibővítve. Októberben bővebben megismerkedhetnek az érdeklődők számos kézműves szakma rejtelmeivel.

A már hagyományossá vált – a kézműves szakmákba mélyebb betekintést lehetővé tévő – kedd és péntek délutáni foglalkozásokat Somogyi Győző Kossuth-díjas festő és képzőművész előadásával nyitják meg október 4-én, 17.00 órakor a Rác utcai Kézművesek Házában. Somogyi Győző a fehérváriak számára ismert alkotó, ő álmodta meg többek között a Koronázási Ünnepi Játékokon látott óriásbábokat. Pénteken az alkotó munkáról, a szereplők szín- forma- és mintavilágáról, ezek jelentéseiről és történelmi vonatkozásairól számol be a hallgatóknak.

A Kézművesek Háza „Októberi estek” című programjai újra várják azokat az alkotással kacérkodó érdeklődőket, akik bővebb betekintést szeretnének nyerni valamely mesterség rejtelmeibe. A foglalkozásokon az egyesület egy-egy szakmacsoportjának képviselői bemutatják a különböző technikákat, melyeket az átlagosnál alaposabban lehet kipróbálni. A szabadidő jóérzésű eltöltésén túl ezek az alkalmak lendületet adhatnak az alkotókedv felélesztésére. Az érdeklődők később a szakkörökben, nyári szaktáborokban fejleszthetik, tökéletesíthetik tudásukat.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének célja, hogy a népi kézművességen alapuló alkotótevékenységre ösztönözzék az embereket, akik később akár maguk is mesterekké válhatnak, és erősíthetik azt a kis csapatot, amely a hagyományos szakmák fennmaradásáért, megőrzéséért munkálkodik Székesfehérváron. Ennek egyik biztató példája a most 18 éves Vódli Zoltán bőrműves, ostorkészítő, egyesületi tag, aki szorgalmának, tehetségének és elkötelezettségének eredményeképpen 2013-ban Prima Primissima Junior díjat nyert.

A Rác utcai Kézművesek Házában az ősz folyamán az alábbi szakkörök működnek és indulnak:
bútorfestő, vászonszövő, gobelinszövő, gyapjúfonás és -szövés, textiles és az érdeklődés függvényében intarzia készítő szakkör.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik