Kultúra

Tűzzelvassal Fesztivál tizedszer a Rác utcában

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 06. 18. 14:23

Jubileumi alkalomhoz érkezik a Tűzzelvassal Fesztivál június 22-én, szombaton. A hagyományos székesfehérvári programot tizedik alkalommal rendezi meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utcában.

A 10.00 órakor kezdődő megnyitó után igényes, látványos kulturális rendezvények egész sora, bemutatók, előadások, gyermekprogramok és kézműves vásár várja a látogatókat a Skanzen minden szegletében. Idén a késes szakma egyik speciális ága, az ollókészítés, az ollójavítás lesz a középpontban.

A Tűzzelvassal Fesztivált a magyar kézművesség megőrzése, továbbéltetése céljából hívták életre tíz évvel ezelőtt. A mostani eseményre ismét eljönnek az ország legkiválóbb késesei, kovácsai, fegyverkovácsai és tőrösei, hogy népszerűsítsék mesterségeiket és a hagyományosan kézimunkával, kiváló nyersanyagokból készített minőségi, díszes magyar termékeiket. A részletes programot sajtótájékoztatón ismertette Szenczy Sándorné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, Pongrácz Zoltán alelnök, a fesztivál főszervezője, Lengyel Magdolna egyesületi tag, a késes szakterület képviselője és Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

A „férfias” fesztiválnak nevezett program keretében számos, főként az erősebb nemhez köthető szakma mestereivel, fortélyaival ismerkedhetnek a látogatók egész nap. Idén az olló jut főszerephez, az ollókészítés ugyanis a késes szakma egyik speciális ága. Nagy István kés- és ollókészítő előadásából megtudhatjuk, hogy milyen minőségű ollókat érdemes vásárolni, használni és javíttatni. Horváth Róbert szakács előadása elsősorban a hölgyeket érdekelheti, a szakember a csirkehús feldolgozását, az ehhez használatos eszközöket mutatja be. Flaschner Kálmán a borotvakészítés titkaiba avatja be a vendégeket, illetve kiállítás lesz a késes-köszörűs mester remekeiből és gyűjteményéből. Várható birkanyírás és lópatkolás is.

A fesztivál szervezői szorosan együttműködnek a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal. Ennek köszönhetően a Rác utcai szerb-ortodox templom kertjében, árnyékos helyen állítják fel a színpadot, ahol a bemutatókon kívül zenés-táncos előadások, az I. András Lovagrend bemutatója és egyéb programok várják a vendégeket. A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében a templom 23-án, éjjel 2 óráig nyitva áll a látogatók előtt, akik szerb ételkülönlegességeket is megkóstolhatnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Rác utcai Skanzen kitűnő, a rendezvény szellemiségéhez tökéletesen illő helyszínt biztosít a fesztiválhoz, melyet 10.00 órakor Brájer Éva alpolgármester nyit meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.