Kultúra

Két napig tart a Lecsófőző Vigasság Fehérváron

lecso(210x140)(2).jpg (lecsó, )
lecso(210x140)(2).jpg (lecsó, )

Baráti és céges csapatok, családok és érdeklődők ezreit várják ismét szeptember 28-án és 29-én a Fehérvári Lecsófőző Vigasságra.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő program – a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert támogatásnak köszönhetően – kétnapos lesz, sőt a kulturális rendezvények már 27-én, pénteken este elkezdődnek.

A Nemzeti Kulturális Alaphoz olyan rendezvénnyel lehetett pályázni, amely minimum kétnapos, ezért döntöttünk úgy, hogy a város népszerű gasztronómiai programját, a Fehérvári Lecsófőző Vigasságot két napon szervezzük meg szeptember utolsó hétvégéjén. Sőt, különféle kulturális programokon már pénteken, késő délutántól szórakozhat a közönség! – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester.

Elmondta: a helyszínen nem kívántak változtatni, a szombati főzés továbbra is a Várkörút teljes hosszában zajlik, a nagyszínpadot pedig ismét a Rákóczi úton, a régi Skála Áruház előtt találják az érdeklődők. Új eleme a rendezvénynek, hogy a Városház téren egy másik színpadon is zajlanak különféle programok, koncertek.

Brájer Éva hozzátette: További újdonság, hogy a rendezvényre érkezik a „Magyarország, szeretlek!” című televíziós produkció stábja. Ezt a nagyszerű lehetőséget kihasználva szeretnénk népszerűsíteni városunkat, az új Fő utcánkat, a Hetedhét Játékmúzeumot, az „István, a szent király” című izgalmas kiállítást és természetesen a Lecsófesztivált. Kísérőrendezvényként a nagyszínpad közeli területről rajtol majd a Chrono Classic Oldtimer Szuperkupa szeptember 28-án.

A csapatok jelentkezését szeptember 9-ig várják. Maximum 500 helyen tudnak lehetőséget biztosítani a lecsófőzésre, így aki még nem jelentkezett, annak érdemes igyekeznie. A jelentkezéseket személyesen a Székesfehérvári Tourinform Irodában fogadják, illetve lehet regisztrálni a rendezvény honlapján is.

A zsűri ismét kiválasztja a 20 legfinomabbnak ítélt étket, ezek közül sorsolják ki a győztest.

Főzőverseny – Várkörút teljes hossza (Berényi út és Budai út közötti szakasz)

A rendezvény központi helyszíne változatlanul a Várkörút és a Rákóczi utca elejére esik. A verseny kezdete 10.00 óra, vége pedig a 17.30-kor megtartott eredményhirdetés.

Színpad és közösségi programok – Rákóczi út első szakasza (Romkerttől a Skáláig)

A Rákóczi út elején kap helyet a színpad, a Skáláig eltolva, a Romkert felé tájolva. Az előtte levő útszakasz tökéletes helyszínt biztosít a közösségi programoknak. Itt helyezik el az óriáskondért, melyben tavaly a Honvédség olimpiai szakácsválogatottja készítette a lecsót, és ez idén is így lesz.

A „városi” lecsóból mindenki vásárolhat egy tányérral!  A színpadon egész nap zajlanak a programok. Este 10 óráig tart a mulatság!

Kézműves vásár és Kölyökvilág – Városház tér

A Romkert mellett a Koronázó téren az átvezető szakaszon is megjelennek a kézműves sátrak, a vásár a Városház téren folytatódik. A vásár elmaradhatatlan része a Lecsófőző Vigasságnak. A gyerekprogramok, foglalkoztatók a Táncsics utca területen kapnak helyet, így az apróságok egy kicsit nyugalmasabb szigeten is garantáltan élvezni fogják a forgatagot!

Gasztro tér a Városház téren 2 napon keresztül

Idén a Városház téren 2 napon keresztül működik a Gasztro tér, ahol színes – az étkezési kultúrával kapcsolatos – program várja a látogatókat. Itt is lesz egy színpad, színvonalas műsorok szolgáltatják a tér jó hangulatát, ezen felül pedig számos érdekességgel készülnek, többek között főzőbemutatókkal, táplálkozási tanácsadással, rétesházzal, bor- és pálinkabemutatókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik