Kultúra

Egész napos barangolás a Tisza-parti természetben

Frankó Máté

2013. 08. 26. 11:11

Most szeptemberben is több száz futó, gyalogos és kerékpáros vághat neki a mártélyi Tisza-part tanösvényeinek. Az idei Bodnár Bertalan Teljesítménytúra és Maraton, a szervezők szerint a visszatérő, rutinos versenyzőknek és túrázóknak is tartogathat meglepetéseket.

Korábban a témában:

Két évvel ezelőtt 220-an, tavaly már több mint 500-an vágtak neki a Mártélyi Tájvédelmi Körzet egyedülálló természeti értékeit, gazdag élővilágát bemutatni hivatott Bodnár Bertalan Teljesítménytúrának. A kalandtúrát, mely egyúttal sportverseny is, ahol profi és félprofi kerékpárosok és futók mérettethetik meg magukat idén is szeptember elején, a tanévkezdést követő első vasárnap rendezik meg.

– A túra ötlete Kruzslicz Imrétől és a Hungarian Flyers Kerékpáros Klub tagjaitól származik. Az edzéseink során lehetőségünk nyílt felfedezni ezt a szép, izgalmakkal teli táját, és úgy gondoltuk, hogy ezt másokkal is meg kell osztanunk. Sokan nem ismerik a Mártélyi Tájvédelmi Körzet szépségét, ez a rendezvény ebbe enged betekintést – idézte fel a Bodnár Bertalan túra előzményeit Jakus Ádám, a szervező Hungarian Flyers Kerékpáros Klub tagja, a program szóvivője, hozzátéve a túra keretében rendezett kerékpáros megmérettetésekkel a régióban egyre fogyatkozó biciklis versenyek számát szerették volna növelni.

A mártélyi túra programjában 30, sőt 60 kilométeres versenyszámok is szerepelnek, de az aktív kikapcsolódásra vágyó amatőrök is megtalálhatják a neki megfelelő távot.

– Fontos szempont volt a szervezés során, hogy valamennyi korosztály, sportolói múlttól, állóképességtől függetlenül megtalálja a neki megfelelő programot. Tizenkét, illetve harminc kilométeres teljesítménytúráinkat azoknak ajánljuk, akik kényelmesen, túratempóba, időnként megállva, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet értékeit megcsodálva szeretnék eltölteni ezt a napot, míg hosszabb kerékpáros, illetve futóversenyeinket azoknak, akik kifejezetten versenyzési szándékkal neveznek erre a rendezvényre – mondta el Jakus Ádám, hozzátéve, a nagyobb távok teljesítéséhez sem kell profinak lenni, a versenykategóriák nevezői is többségükben lelkes amatőrök.

A szervezők azt is elárulták, hogy az idei év útvonalán néhány módosítás történt, így minden résztvevőnek újdonsággal fog szolgálni az általa választott táv.

A teljesítménytúrára, illetve a versenyekre előnevezni augusztus 30-áig van lehetőség, a helyszínen jelentkezni a már csak korlátozott számban lehet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.