Kultúra

Elhunyt Julie Harris

Julie Harris (Julie Harris)
Julie Harris (Julie Harris)

Nyolcvanhét éves korában szívszélhűdésben halt meg Julie Harris, a New York-i Broadway egyik legsikeresebb színésznője.

Kapcsolódó cikkek

A halál szombaton érte szombaton a massachusettsi West Chathamban lévő otthonában – jelentette be Francesca James színésznő, Harris családjának barátja. Mintegy 60 éven át tartó karrierje során Harris igen sokoldalú színésznő volt: ő alakította először Sally Bowles alakját Christopher Isherwood Berlin Stories című regényének színpadi adaptációjában, az I Am a Camera című színműben 1951-ben. 1966-ban készítették el a színdarab musicalváltozatát Kabaré címen.

1976-ban Emily Dickinsont játszotta a 19. századi amerikai költőnő életéről szóló The Belle of Amherst című színdarabban, amiért Tony-díjat kapott. Több mint 30 filmben is közreműködött, köztük az Édentől Keletre című alkotásban 1955-ben Abrát, a Káint ábrázoló Cal szerelmesét alakította. Calt James Dean játszotta a filmben. Harris ott volt Elizabeth Taylor és Marlon Brando oldalán A tükörkép egy aranyos szempárban című filmben is.

A színésznő azonban mindig azt vallotta, hogy a színház az ő “temploma”. “Nem habozok kimondani, hogy Istent a színházban találtam meg” – hangoztatta egy interjúban. Az 1925-ben született Harris színészi karrierje 1945-ben kezdődött a Broadwayn. Számos kisebb szerep után már 24 évesen hírnevet szerzett magának a The Member of the Wedding című darabban, és ekkor nyerte el első Tony-díját Carson McCullers megformálásért.

Oscar-díjra is jelölték a The Member of The Wedding filmadaptációjában nyújtott alakításáért. Harris háromszor kapta meg a televíziós Emmy-díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik