Kultúra

Vidnyánszky: le akarják járatni a Nemzetit

Vidnyászky (vidnyánszky attila, )
Vidnyászky (vidnyánszky attila, )

Elképesztő erők próbálják elszigetelni a Nemzeti Színházat - mondta Vidnyánszky Attila igazgató az első társulati ülésen. Elkülönülnek Európától és ez tiszteletet vált ki - ígérte.

Megtartotta az első társulati ülést a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila – írja a HVG.hu. Az eseményen Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter is részt vett.

A tárcavezető az ülés előtti Vitéz lélek-próbára utalva kijelentette: „Árpád vezér a színészek oldalán áll”. Hozzátette, hogy „olyan színházra van szükség, ami méltó a Nemzeti Színház névhez”. Nem a néző kedvében kell járni, hanem ki kell mondani az igazságot – fejtette ki.

Balogh megjegyezte, hogy a társulat nehéz feladat előtt áll, amelynek teljesítéséhez a kulturális kormányzat minden szükséges segítséget meg fog adni.

Fotó: MTI

Vidnyánszky Attila beszédében kifejtette, hogy egy jól irányított színház meg tudja változtatni egy nép művészet iránti fogékonyságát. Elmondta azt is, hogy világhírű rendezők fognak alázattal dolgozni a társulattal.

Az igazgatóváltással kapcsolatban hozzátette, hogy ha maradt is tüske és fájdalom, a múltat lezárták. Alföldi Róbert munkásságára célozva megjegyezte: a provokációra épülő művészetnek nincs jövője, mert az gyáva dolog. „Hányszor kell kereszténységet, papot gyalázni, Himnuszt énekelni a másságról a jó színházhoz?” – tette fel a kérdést.

Vidnyánszky szerint elképesztő erők próbálják elszigetelni, lejáratni őket, de nincsenek egyedül, és a hazugság visszacsap. Bevallotta, hogy ő maga nehezen tud szót érteni a kritikus világgal. Azt ígérte, a Nemzeti Színház el fog különülni Európától és tiszteletet vált ki.

A Nemzeti Színház nyitóelőadása szeptember 27-én Tamási Áron Vitéz lélek című darabja lesz. A színház előadásaira szóló jegyeket augusztus 26-án kezdik el árulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik